Ayurveda u prijevodu sa sanskrta znači

„Znanost (znanje) o životu“ (Ayu; “život”, veda “znanje”).

Ova tradicionalna indijska disciplina (koja se bavi zdravljem, srećom i dugovječnošću čovjeka), dio je drevnih indijskih tekstova zvanih Vede. Povjesničari (tvrde) procjenjuju da su Vede, točnije Rig Veda, stare čak 12,000 godina, a sama riječ Ayurveda, kao i njezini osnovni koncepti, spominju se upravo u toj najstarijoj Vedi. Među 10,572 himne/stihova Rig Vede, raspravlja se, između ostalog,  i o tri konstitucije (doshe): zrak (Vata), vatra (Pitta) i voda (Kapha). Ayurveda se od tog doba  prenosi usmenim putem sa učitelja na učenika sve do 6 stoljeća pr.n.e. kada je mudrac Charaka napisao danas najpoznatiji ayurvedski tekst “Charaka Samhita”. Charaka se spominje u drevnom sveučilištu u 6. stoljeću pr.n.e. zvanom “Takshashila”. Kasnije su se tekstovi nadopisivali i širili.

Do 400. godine p.n.e. ayurvedsko znanje je već prevedeno na kineski jezik. Do 700 godine poslije Krista djeluje Nalanda sveučilište (na istoku Indije u današnjoj državi Bihar) gdje ayurvedsku znanost dolaze studirati i mnogi kineski učenjaci i studenti, ali i učenici iz drugih zemalja poput Koreje, Japana, Tibeta, Indonezije, Perzije, Turske i Grčke.

Ayurveda je tako kroz povijest uvelike utjecala na istočne, ali i zapadne  medicine, pa tako i na grčku medicinu iz koje se kasnije razvila i današnja suvremena (alopatska) medicina.

Znanje Ayurvede u suštini uvijek ostaje isto jer se temelji na principima/kvalitetama od kojih je prožet cijeli svemir, a ti principi/kvalitete se ne mijenjaju. Ono što se mijenja kroz povijest jest tumačenje u skladu s vremenom i suvremenim shvaćanjem onih koji su prakticirali Ayurvedu.

Filozofija Ayurvede poznaje niz konceptualnih sustava  koji opisuju  ravnotežu organizma i poremećaje, zdravlje i bolest. Smatra se da zdravlje odnosno bolest proizlazi iz povezanosti, između Jastva / Osobnosti / Duše, i svega onog što se događa u mentalnom, fizičkom,  emocionalnom i duhovnom tijelu / biću u odnosu sa okolinom.

 Ayurveda nas uči teoriji o pet velikih elemenata pod nazivom Pancha mahabhutas. Od ovih pet elemenata (eter, zrak, vatra, voda i zemlja) satkan je cijeli svemir (planete, zvijezde, priroda, sva živa bića, hrana itd.).  Ljudsko tijelo se sastoji od pet elemenata i Duše. To je razlog zašto se za ljudsko tijelo kaže da je „mikrokozmos“, „mala kopija Svemira“!

Ayurveda nas podsjeća da zdravlje proizlazi iz uravnotežene i dinamične integracije između različitih elemenata pronađenih u hrani, ljekovitom bilju, aktivnostima (tjelesnim ili mentalnim), životnom stilu, tj. bilo kakvih aktivnosti i okoline u kojoj se tijelo nalazi. Svaku osobu opisuje za nju svojstveno, prirodno uravnoteženo stanje različitih kombinacija 5 elemenata. Iz te jedinstvene kombinacije elemenata se stvaraju kombinacije tri biološke energije zvane dosha: Vata, Pitta i Kapha. Stanje ili neravnoteža dosha imaju velik utjecaj na stanje našeg zdravlja.

Mudrost koju nam Ayurveda  nudi kroz savjete o dnevnoj, sezonskoj rutini i posebnim trenucima u životu čovjeka (djetinjstvo, trudnoća, dojenje, starost itd.) osmišljena je da ljudi ostanu vitalni postižući svoj puni potencijal.

Glavni koncepti

  • Integrativan pristup kroz sve aspekte života pojedinca – Ayurvedu zanima sve što se događa sa tijelom, umom, emocijama i duhom jer to utječe na ravnotežu zdravlje/poremećaj/bolest.
  • Prepoznajući da smo sastavni dio prirode, Ayurveda opisuje 5 osnovnih građevnih elemenata prirode i tijela (panchamaha bhuta; vatra, voda, zemlja, zrak, eter) te 3 energije (doshe; vata, pita, kapha) koje upravljaju vanjskim i unutarnjim stanjima.
  • Suptilne energije 5 elemenata i 3 doshe utječu na čovjeka putem hrane, bilja, godišnjeg doba i životnog stila te nam donose pozitivne ili negativne promjene u život/zdravlje.
  • Prepoznaje se osobna odgovornost i aktivnost u nastanku ali i liječenju/ oporavku vlastitog zdravstvenog problema.
  • Sve metode i akcije su prirodne i logične.
  • Individualan pristup pojedincu – svaka osoba ima jedinstvenu konstituciju tijela i uma.
  • Pristup svakom pojedincu je ekonomičan – praktičar ga uči što i kako raditi; način i stil života, prehrana, dodaci prehrani. Nakon toga, osoba posjeduje znanje na koji način pomoći sama sebi, i kako održati balans kroz svakodnevni život.
  • Znanost o životu nas uči kako očuvati zdravlje i prevenirati bolest, a u širem smislu, kako dovesti sreću i zadovoljstvo u naše živote.

 

PET ELEMENATA

Pet elemenata u Ayurvedi
DETALJNIJE

DOSHE

Doshe
DETALJNIJE

6 okusa

Doshe
DETALJNIJE

Agni i Ama

Agni i Ama
DETALJNIJE