6-okusa 2017-01-29T22:44:27+00:00

ŠEST OKUSA – SHAD RASA

Jednostavan i praktičan pristup osiguravanju zdrave prehrambene raznovrsnosti je usredotočenost na okuse hrane.

Znanost Ayurvede smatra da je hrana jedan od temelja zdravlja (bolesti) i zato se pridaje toliki značaj okusima i nutricionizmu.

Pitate se zašto je to važno i kakve to veze ima sa hranom i okusima?

Zaključak većine ljudi je: ma okus je samo radi uživanja! Ayurveda govori drugačije..

Zbog kvaliteta i okusa, hrana ima tendenciju da nam ili paše ili ne paše. Hrana može povećati ili smanjiti doshu što dovodi do bolesti ili do zdravlja. Ako pratimo principe koji se kriju iza teorije okusa tada lako možemo smanjiti poremećaj ili povećati nedostatak u tijelu te tako normalizirati funkcije dosha tj. zdravlja.

Teoriju šest okusa svatko od nas može povezati sa osobnom konstitucijom (navikama, problemima) te nam to znanje može pomoći u usvajanju zdravih navika i spriječavanju razvoja bolesti.

Pod riječ okus ne mislimo samo na hranu nego i na bilje, minerale… To je jedan od temelja za svakog

Svaki okus je povezan sa dva elementa iz prirode.

  • Slatko = voda + zemlja
  • Slano = vatra + voda
  • Kiselo = zemlja + vatra
  • Ljuto = zrak + vatra
  • Gorko = eter/prostor + zrak
  • Oporo = eter/prostor + zrak

OKUSI I DOSHE

“Tatraadyaa marutham gnanati trayastiktaadayaha kapham kashaaya tikta madhuraa pittamanye tu kurvate”
– Ashtanga Hrudayam su. – 1/14-16

Okusi slatko, kiselo i slano uravnotežuju Vata doshu; oporo, gorko i slatko uravnotežuju Pitta doshu; gorko, ljuto i oporo uravnotežuju Kapha doshu. Neravnoteža dosha se događa kada se unašaju iste kvalitete / elementi iz hrane kao i kvalitete doshe. Vata doshu povećavaju okusi: gorko, oporo, ljuto. Pitta doshu: kiselo, slano, ljuto. Kapha doshu: slatko, slano, kiselo.

Grupa okusa: slatko – kiselo – slano

Ovi okusi su teški, ljepljivi i masni što znači da djeluju blago laksativno.

U umjerenim količinama, ova grupa pomaže smiriti živce, pojačava agni – apetit i probavu.
Daje nam snagu i izdržljivost te hrani tkiva. Nedostatak ove grupe okusa može izazvati anksioznost, drhtanje, fobiju, suhoću, nesanicu, smanjenu tjelesnu težinu, plinove, nadutost, zatvor, i nedostatak energije.
Previše unosa ove grupe okusa dovodi do debljanja, visokog kolesterola, dijabetesa i visoki krvni tlak itd.

Grupa okusa: gorko – oporo – ljuto

Ovi okusi su lagani i suhi te uzrokuju konstipaciju. U umjerenim količinama ovi okusi smanjuju višak masnog tkiva (pomažu u mršavljenju), kolesterol, dijavetes, visoki krvni tlak itd. Kada je višak kvaliteta slatko/kiselo/slano koristimo ovu grupu gorko/oporo/ljuto kako bi balansirali gore navedene neželjene simptome. Ova skupina okusa smanjuje našu želju za hranom.

Grupa okusa: slatko – gorko – oporo

Ova grupa okusa pomaže kod razdražljivosti i ljutnje, kožnih problema (upale, ekcemi, psorijaza, lišajevi itd.), kolitisa, žgaravice, generalno upala u probavnom traktu, prerane sijede kose, kroničnih upala itd.

Slatko

SLATKO

DETALJNIJE
Kiselo-limun

KISELO

DETALJNIJE
Sol

SLANO

DETALJNIJE
Ljuto-cesnjak

LJUTO

DETALJNIJE
Gorko-nar

GORKO

DETALJNIJE
Gorko-kelj

TRPKO

DETALJNIJE