Ljuto2017-01-27T12:59:35+00:00
Ljuto

LJUTO – KATU

Ljuto se uglavnom sastoji od elemenata Vatre i Vjetra

Ljuto (koje je papreno i pikantno kao ljute papričice) povećava Pittu i Vatu, a smanjuje Kaphu.
Zagrijavajuće je, lagano i suho. Ljuto istjeruje sve vrsta izlučevina iz tijela i smanjuje sve Kaphaste materije kao što su sjeme, mlijeko, sluz i masnoća.

Pojačava apetit, poboljšava probavu, pomaže u apsorpciji nutrijenata, stimulira cirkulaciju, ubija parazite, potiče znojenje, smanjuje kolesterol, Povećava rad enzima i smanjuje tjelesnu težinu. Čisti sinuse i izoštrava čula.

Previše ljutog dovodi do gastritisa, čireva, oslabljuje seksualnu funkciju, stvara umor i nesanicu. Može izazvati zatvor, proljev, kolitis, isušuje tkiva, dovodi do štucanja, tremori, nesanica.

Hrana ljutog okusa

Čili papričice, kajenska paprika, crni papar, svježi i suhi đumbir, hren, luk, češnjak, poriluk, gorušica, cimet, klinčić, paprena metvica, majčina dušica, kumin, kardamom, bosiljak, origano i ružmarin. Razne vrste rotkvi, špinat, repa, senf, zelje, koraba, heljda, pir.

Psihološki efekt ljutog okusa

Otvoren um, strast, entuzijazam, uzbuđenje, znatiželja, jasnoća, vitalnost, energija, koncentracija.
Previše ljutog okusa dovodi do prevelike strasti i povećane seksualne želje, doljeva doslovno vatru u našu osobnost što uzrokuje iritabilnost, nervozu, ljutnju, nestrpljivost.
Premalo ljutog okusa dovodi do osjećaje dosade i nezainteresiranosti u životu.

Slatko

SLATKO

DETALJNIJE
Kiselo

KISELO

DETALJNIJE
Sol

SLANO

DETALJNIJE
Gorko

GORKO

DETALJNIJE
Trpko

TRPKO

DETALJNIJE