//Agn i Ama
Agn i Ama 2017-03-09T21:02:03+00:00

Agni i Ama

Jedan od glavnih principa u Ayurvedi su Agni i Ama.

Agni u prijevodu znači vatra, a u Ayurvedi se prevodi kao probavna vatra. Zapadnom terminologijom bi Agni nazvali enzimi/metabolizam. Agni je odgovoran za obradu i apsorpciju hrane koju jedemo.

Ayurveda smatra da ako je agni poremećen (radi preslabo ili prejako) izaziva određene probleme koji su pak vezani za određene doshe, tkiva, organe. Ovisno o našoj individualnoj konstituciji (Vata, Pitta, Kapha)i našem agniju svatko ima manju ili veću sposobnost probavljanja hrane.

Na primjer Vata konstitucija ima varijabilni Agni (nekada su jako gladni a nekada nisu uopće). Pitta konstitucija ima jak Agni zbog svoje prirodne topline (mogu probaviti gotovo sve ali treba paziti da ne postane prejak jer onda dolazi do Ame – toksina). Kapha konstitucija ima slab Agni i zato oni imaju prirodno usporen metabolizan, sklonost pretilosti, letargiji, depresiji…

Zdrava prehrana nije uvijek zdrava! Zašto? Jer ako ne možemo probaviti zdrave namirnice, one će preći u nezdrave i postati toksične za naše tijelo. Tipičan primjer su razno razne dijete i pomodne prehrane uz koje često dolazi do poremećaja metabolizma i na kraju to zdravo uzrokuje probleme. Ako ne probavljamo hranu kako treba, onda smo na dobrom putu ka nekom poremećaju.

Agni trebamo održavati kao i vatru u kaminu. Ako stavljamo previše drva biti će prejaka, a ako stavljamo premalo biti će preslaba. Isto je u našem organizmu. U svakom slučaju Agni koji ne funkcionira kako treba ne može pravilno probaviti hranu te stvara Amu – toksine koji na kraju uzrokuju bolest..i to 90% bolesti! Ama su neprobavljeni toksini unutar organizma, a prvo se talože u probavnom traktu. Iz probavnog trakta se Ama širi do ostalih djelova tijela i konačno se manifestira kao bolest. Ama ili ostaci neprobavljene hrane se nakupljaju, ljepe se i blokiraju kanale u tijelu/umu i tako stvaraju poremećaj.

Danas su svi više-manje pretrpani toksinima, što iz hrane (fast food, pekarski proizvodi, GMO proizvodi, procesuirana hrana itd.), što iz okoline (pesticidi, kemikalije iz sredstava za čišćenje, zračenja elektronskih uređaja i antene itd.) i zato je bitno izbaciti što više toksina prije početka uzimanja određenih biljaka. Izbacivanjem navedenih toksina događa se čišćenje jetre i krvi. Kada se čisti jetra i krv, a da se prethodno ne napravi neki oblik priprema organizma onda ti stari toksini kolaju kroz krv i za tijelo to može biti jednostavno previše.

Nekada se zna desiti da tijelo nema snage izbaciti toksine, nego ih upravo pohrani još dublje u tkiva. Ako nismo pripremili tijelo na to, može doći do simptoma jake detoksikacije – krize. Tipa, mekša stolica, prištići po koži ili osipi, plikovi po jeziku itd. Ipak, ti simptomi vas ne trebaju zabrinjavati jer su sastavni dio detoksikacijskog procesa.

Ayurveda naglašava da ne postoji samo probavna vatra, nego mentalna vatra, vatra u tkivima, organima i zapravo svaka stanica posjeduje svoj agni koji ako ne funkcionira na pravi način stvara neravnotežu.

Cilj je dakle uravnotežiti poremećeni agni i na taj način uspostaviti ravnotežu među doshama, tkivima, organima.

Sama aktivnost agnija varira tijekom dana što je neophodno za zdrav imuni sistem i otpornost na bolesti. Odgovoran je za dužinu života, inteligenciju, razumijevanje i zdravu boju kože.

Agni ne probavlja samo hranu nego i stres, mentalne i emotivne doživljaje, iskustva itd. Znači da nije dovoljno samo jesti zdravo / uravnoteženo nego i brinuti o tijelu i duhu kroz zdrav životni stil. Sve ono što Agni ne probavi prelazi u Amu/toksine. Toksini su ne samo fizičke nego i mentalno/emotivne prirode.

Kratki savjeti za zdrav Agni

Znakovi zdravog Agnija

  • jezik je ružičast bez naslaga
  • osjećaj gladi za idući obrok
  • redovita formirana stolica koja pluta
  • nema vjetrova, nadutosti
  • bistroća uma i lako shvaćanje
  • čista i sjajna koža
  • velika energija i entuzijazam za životom
  • lakoća u zglobovima

Znakovi slabog ili prejakog Agnija i Ame

  • bijeli/žučkasti talog na jeziku sa lošim zadahom
  • slabi/nikakav ili prejaki apetit
  • stolica koja tone i ima jaki miris
  • nejasan um i shvaćanje
  • nadutost, vjetrovi, konstipacija, proljevi
  • letargija, bezvoljnost, ljenost
  • loša koža – crvenilo, prištevi, ekcemi…
  • bolovi u zglobovima
  • težak miris tijela
  • česte prehlade, upale, infekcije

Kako izbjeći Amu i ojačati Agni

  • mali doručak. Agni ujutro tinja i ne smijemo ga preopteretiti sa teškim i velikim obrokom
  • veliki ručak. Agni je najjači od 11-14 h tako da u to vrijeme možemo jesti veću količinu i težu hranu.
  • mala večera. Agni se polagano gasi kao što dolazi noć poslije dana. Ako ste pojeli dobar ručak ne bi vam trebao biti problem pojesti manju večeru
  • ne prejedajte se – hranom niti informacijama
  • jedite u normalno vrijeme obroka i ne jedite kasno navečer
  • izbjegavajte ledena pića – pogotovo uz ili poslije obroka
  • idite ranije leći – 2 sata prije ponoći vrijede kao svi sati poslije ponoći!
  • začinite vašu hranu začinima koji pašu vašoj konstituciji
  • jedite u miru.. Budite svjesni hrane dok jedete. Posvetite svoje vrijeme hrani i okusima, a ne mobitelu, TV-u, teškim temema. Jedite da bi uživali, a ne zato što morate!
  • ne pijte puno vode uz obrok niti poslije obroka. Malo vode uz obrok je preporučljivo
  • konzumirajte ghee koji ojačava Agni i djeluje osvježavajuće na sva vaša tkiva
  • redovno se bavite fizičkom aktivnošći i odlascima u prirodu
  • što je više moguće izbjegavajte procesuiranu hranu ili onu koja se dugo ne kvari
  • provedite bar malo vremena u danu sami sa sobom. Čitajući, šetajući, bez mobitela, vijesti, dopisivanja
  • barem jednom godišnje napravite čišćenje tijela – detoksikaciju / panchakarmu

PET ELEMENATA

Pet elemenata u Ayurvedi
DETALJNIJE

DOSHE

Doshe
DETALJNIJE

6 okusa

Doshe
DETALJNIJE