Što su Doshe?

Za vrijeme začeća naše tijelo i um poprimaju karakteristike 5 elemenata (eter, zrak, vatra, voda, zemlja) u različitim omjerima. Taj poseban omjer naziva se Prakruti ili naša individualna konstitucija. Individualnu konstituciju čine 3 Doshe. Doshe su 3 biološke osnove po imenu: Vata, Pitta i Kapha. Vata (element etera i zraka), Pitta (element vatre i vode) te Kapha (element vode i zemlje). Te tri sile su svuda oko nas i u nama su u različitim omjerima. Dosha bi u doslovnom prijevodu značilo “nečisto” ili “greška”. Znači, Dosha je ta koja je povećana i koja uzrokuje poremećaj u tijelu, umu ili duhu. U zdravom smislu riječi Dosha označava tri principa koji upravljaju psihofiziologijom i patologijom.

Vata – Pitta – Kapha

Tri Doshe su sile, a ne supstance. Kapha nije sluz; ona je sila koja u tijelu izaziva nastajanje sluzi i sline. Pitta nije vatra/kiselina; to je sila koja izaziva proizvodnju vatre/kiseline. Vata nije zrak/plinovi, ali pojačana Vata prouzrokuje povećani zrak/plinove. Kada Vata, Pitta i Kapha nisu u međusobnoj ravnoteži i organizam neminovno gubi svoju ravnotežu.

Vata je princip kinetičke energije u tijelu. Poglavito ima udjela u živčanom sustavu, i kontrolira sve tjelesne i mentalne kretnje.

Pitta upravlja ravnotežom kinetičkih i potencijalnih energija u tijelu. Sve aktivnosti Pitte sadrže probavljanje ili kuhanje, čak i kada se radi o kuhanju misli u teoriji uma. Enzimski i endokrini sustav su glavno polje aktivnosti Pitte.

Kapha je princip potencijalne energije, koja nadgleda izdržljivost/strukturu i podmazanost (između zglobova, organa…) tijela. Tjelesna tkiva i otpatci koje Vata pomiče naokolo su u nadležnosti Kaphe.

Kvalitete dosha

Vata dosha: suha, lagana,  hladna, gruba, suptilna, mobilna, ćista

Pittha dosha: uljasta, oštra, vruća, lagana, kisela, širi se, tekuća

Kapha dosha: masna, hladna, teška, spora, glatka, mekana, statična

Konstitucija

Znajući koji ste konstitucijski tip (Dosha: Vata, Pitta, Kapha) je ključ zdravlja jer znate kakva vam hrana i životni stil najviše odgovaraju. Jednom kada znamo koje su Doshe dominantne u našoj konstituciji tada znamo kako izgleda stanje disbalansa te znamo kako vratiti tijelo i um u stanje balansa.

Isto povećava isto

Ayurveda nas uči jednostavnom principu: isto povećava isto. Povećane inherentne kvalitete Doshe/5 elemenata će povećati Doshu u tijelu, umu i duhu. Što to znači?

Primjerice, ako ste Vata konstitucijski tip i jedete salate (suho, hladno) ili grah (suho, tvrdo, suho), krekeri itd., u jesen ili zimu (vrijeme kada je Vata dosha prirodno povećana) tada će doći do suhe kože, konstipacije, anksioznosti itd. Kada upotrjebimo opozitne kvalitete od suhog, hladnog, grubog onda ćemo balansirati Vata doshu. Primjer je topla, jušnata, lako probavljiva hrana umjesto hladne i suhe hrane.

Ako ste Pitta konstitucija (prirodno ima više topline u tijelu) i jedete začinjenu, ljutu ili kiselu hranu u ljetnom periodu (vrijeme kada je Pitta dosha prirodno povećana) ili ste ljuti tada će se Pitta dodatno povećati u tijelu i može izazvati žgaravicu, osipe, nervozu ili ljutnju. Opozitne kvalitete kao hrana i pića koji hlade će neutralizirati povećanu Pitta doshu u tijelu i umu.

Primjer Kapha konstitucije bi bio da ako jedete kiselo vrhnje ili jogurt u proljeće (vrijeme kada je Kapha dosha prirodno povećana) može dovesti do problema sa sinusima, višak sluzi, alergije, letargije.. Kiselo vrhnje i jogurt su ljepljivi, teški, vlažni baš kao elementi Kapha Doshe i kao vrijeme u proljeće. Da bi otopili tu sluzavu kvalitetu trebamo izbjegavati navedeno te jesti toplo i začinjeno. Naravno bitna je i fizička aktivnost.

Doshe kroz humor

Kako koja Dosha reagira kada netko pozvoni na vrata?

  • Vata će u istoj sekundi dok još zvono nije prestalo zvoniti skočiti i jurnuti prema vratima
  • Pitta će sjediti i razmišljati trebam li se ja ustati ili netko drugi ipak treba otvoriti vrata
  • Kapha će ostati sjediti sa spoznajom da ona ne treba ići otvarati jer joj se zapravo ne da ustajati

VATA DOSHA

Vata dosha
DETALJNIJE

PITTA DOSHA

Vata dosha
DETALJNIJE

KAPHA DOSHA

kapha dosha
DETALJNIJE

Dosha

Elementi

U ravnoteži

Izvan ravnoteže

Dovesti u ravnotežu

KAPHA čvrsto tijelo, građa tijela,  uljna koža i dlake, čvrsta kosa, lijepi zubi i oči, zadržavanje vode i sala, problemi sa težinom, sluz, spor metabolizam, ne voli hladno i vlažno vrijeme, pluća, želudac, sinusi, limfa, bubrezi

Elementi: voda i zemlja

U prirodi: mjesec, kiša, vlažno, kasna zima, rano proljeće

Um/emocije: miran, uravnotežen, ljubav, suosjećanje, strpljivost, duga memorija

Tijelo: mišićna masa, snaga, izdržljivost, jak imunitet

Um/emocije: pohlepa, zavist, zlopamtilo, posesivnost, sporo shvaća, lijenost

Tijelo: kongestija, pretilost, alergije, problemi sa sinusima, plućima, dijabetes

Rano lijeganje i rano dizanje, zahtjevnije fizičke vježbe, šetnje šumom, okusi ljuto, trpko, gorko, topla začinjena hrana, suha masaža

Izbjegavati: neaktivnost, hladnu hranu, slatko, slano, ne jesti dok ne ogladnite

PITTA srednja građa, metabolizam i katabolizam,  blijeda osjetljiva koža, crvenkasta, pjege i madeži, smeta im sunce, srednje veliki zubi-žučkasti, kosa smeđa/crvenkasta,  voli hladno, češća stolica, jače znojenje, osipi, jetra, tanko crijevo, želudac

Elementi: vatra i voda

U prirodi: sunce/vrućina, kasno proljeće, ljeto

Um: visoka inteligencija, oštar intelekt, vođa, koncentracija, brzo pamti, diskriminacija

Tijelo: transformacija, jak metabolizam, probava, oštar vid, cirkulacija, apsorpcija,et

Um: ljutnja, agresivnost, mržnja, ljubomora, kontrola, šefovanje, kratak fitilj

Tijelo: groznice, temperature, žgaravica, problemi sa krvi, jetrom, želucem, prištevi, visoki tlak, migrene, proljevi

Svakodnevne vježbe opuštanja, balansirati rad i odmor, redovni obroci, okusi slatko, trpko i gorko, šetnja šumom, slatki mirisi, lijepe boje, masaža maslinovim uljem

Izbjegavati: ljutu, začinjenu i masnu hranu, junk food, napete situacije, crveno meso

VATA mali ili visoki, pokreti, pokreće kaphu i pittu, biokemijski i psihološki procesi u tijelu, mršavi, koščati, suha koža i kosa,  slabi mišići, male oći, ispucali nokti,  lagan san, slaba cirkulacija, problemi sa kostima, plašljivi,  konstipacija, debelo crijevo, uši, živčano tkivo

Elementi: eter i zrak

U prirodi: vjetar, jesen, rana zima

Um: mašta, kreativnost, duhovnost, mir, brzo pamti, stalno u pokretu

Tijelo: fleksibilnost, prokrvljenost, dobar živčani sustav, brzi u akciji, stabilne emocije

Um: mašta, kreativnost, duhovnost, mir, brzo pamti, stalno u pokretu

Tijelo: fleksibilnost, prokrvljenost, dobar živčani sustav, brzi u akciji, stabilne emocije

Reguralne aktivnosti od vježbe do hrane, topla jušnata hrana, fizičke i mentalne opuštajuće vježbe, sve raditi polako i jednu po jednu aktivnost, okusi slatko, kiselo i slano, topla odjeća, mliječno

Izbjegavati: hladnoću, sirovu i hladnu hranu, stress, grahorice