VATA DOSHA

“Kvalitete Vata doshe su: suho, lagano, hladno, grubo, suptilno i mobilno.”

*Tatra ruksho laghu sheetah, khara sukshma chalo nilah

Ashtanga Hrdayam 1:11

Vata dosha se sastoji od dvije kvalitete: Akasha (eter/prostor) i Vayu (vjetar/zrak), ali je dominantan zrak.  Glavne karakteristike vata doshe su: suho, lagano, hladno, suptilni pokret, čisto i grubo.  Sezona u kojoj dominira Vata dosha je jesen pa do sredine zime.  Glavna lokacija u tijelu je debelo crijevo.

Najlakše ćete propoznati Vata osobu po tome što puno pričaju i brzo mijenjaju teme tijekom razgovora. Vrlo su kreativni sa 101 idejom, ali realizacija im ide malo teže. Imaju jaku maštu i prirodno im leži umjetnost. Obično su visoki i mršavi sa prominentnim kostima i žilama. Koža im je često tanka, suha i naborana, a usne ispucale. Prilikom rukuvanja možete primjetiti da su im ruke hladne. Vole toplinu i uvijek traže mjesto do radjatora ili poziciju na suncu kojeg dobro podnose i tamnije su puti. Po prirodi su strašljivi.

Vata inicira, kontrolira, regulira, kordinira i izvodi sve pokrete u tijelu. Slobodni pokreti zahtjevaju prazan prostor što je kvaliteta etera, a sam pokret je obilježen kvalitetom vjetra. Bez vata doshe druge dvije doshe (pitta i kapha) ne bi mogle funkcionirati, zato se kaže da je vata vođa i da regulira funkcije Pitta i Kapha doshe. Ona održava ekvilibrijum između dosha, dhatua (tkiva) i agnija (probavna vatra) te kontrolira sve fiziološke, biokemijske i psihološke procese u tijelu. Odgovorna je za normalno funkcioniranje i za obnavljanje stanica, organa te za održavanje funkcija mikro i makro kanala u tijelu. Vata poprima svojstva supstance s kojom se pomiješa. Na primjer, ako se pomiješa sa vrućom supstancom, izazvati će senzacije peckanja, a ako se pomiješa sa hladnom supstancom izazvati će hladnoću.

Glavna sjedišta vate u tijelu su:  debelo crijevo, mjehur, kukovi, noge, stopala, kosti, lumbalni dio leđa, bedra, uši, koža, živčani sustav, osjet dodira i sluha. Najvažnije mjesto gdje je vata smještena i od kuda se pokreću mnogi vata poremećaji je debelo crijevo.

Fiziološki ljudi vata konstitucije su:

slabije razvijeni, izraženije su im kosti, žile i tetive. Oni su vrlo visoki ili vrlo niski sa slabo razvijenim mišićima. Put im je tamnija, koža hladna i ispucala, hrapava i suha, kosa kovrđava i rijetka, imaju tanke i rijetke obrve kao i trepavice. Imaju male oči (tamne), suhe, nemirne. Nos je prčast ili povinut.

Psihološki su Vata tipovi:

kreativni, aktivni, brzo shvaćaju ali brzo i zaboravljaju, nesigurni, brzi, imaju površan napor i volju, nesigurni i neodlučni, brzo odustaju, stvari im brzo dosade, strašljivi, anksiozni, skloni samoći. Zbog elementa etera i zraka često izvan balansa ali zbog tih suptilnih i brzih kvaliteta isto tako se lagano vrate u balans.

Preferiraju slatku, kiselu i slanu hranu. Topla pića, jušnasta jela.

Apetit (agni) i probava im variraju.

Skloni su zatvoru i oskudnom urinu. Manje se znoje nego drugi konstitucijski tipovi. Ruke i stopala su im često hladni. Imaju lagan i često isprekidan san.

Vata aktivnosti kroz kvalitete/Gune:

 • Suho: stvara odvajanje stanica
 • Lagano: vješti pokreti, apsropcija
 • Hladno: održava temperaturu, svježina, rashlađuje, gutanje
 • Suptilno: suptilno disanje stanica, cirkulacija kapilara, um
 • Grubo: razgrađuje hranu
 • Mobilno: pokret impulsa
 • Čisto: odvaja jedno tkivo od drugog, čistoća shvaćanja, osjećaji
 • Raspršujuće: distribucija nutrienata
 • Gorko: suhoća kože, stvrdnjavanje stolice
 • Suho: disanje, energija prane
 • Lagano: uzimanje hrane, voda, percepcija
 • Suptilno: izbacivanje
 • Grubo: pokret
 • Mobilno: nenamjeran pokret, kretanje spermija, sva ostala unutarnja kretanja

Disperzivni/raspršujući: sreća, radost, kreativnost

Koji faktori potiču neravnotežu vate:

Vata je dirketno (suptilno) povezana sa umom i živčanim sustavom i zbog toga se lagano poremeti tj. izbaci iz ravnoteže. Stres, previše obaveza u isto vrijeme, previše razmišljanja, stimulansa (vizualnih, mentalnih, fizičkih ili kroz hranu i opijate), važne odluke itd. Izlaganje hladnoći i vjetru, konzumacija hladne i suhe hrane. Današnjim načinom života i količinom stresa nije teško izbaciti vatu iz njezinog kolosjeka.

 

 

PITTA DOSHA

Pitta dosha
DETALJNIJE

KAPHA DOSHA

Kapha dosha
DETALJNIJE