Crna rotkva

Crna rotkva spada u povrće koje se kod nas ne koristi baš često. Kada bi ljudi znali koliko je zdrava, sigurno bi ju češće konzumirali. Najčešće se konzumira u obliku salate, ali može se i kuhati. U našem podneblju se često koristi u kombinaciji sa medom kako bi imala jače djelovanje na dišne puteve i sinuse. U Aziji i Indiji, ovo povrće se prvenstveno koristi kao lijek. Crna rotkva je bogata esencijalnim nutrijentima i jak je antioksidant. Ovo povrće je jako bogato vitaminima C, A, E i B. Od minerala sadrži željezo, magnezij, kalcij, selen, cink, sumpor i kalij. U Europi i Kini se prvenstveno koristi kao lijek za probavne funkcije i za zdravlje pluća, a u Indiji kao tonik za jetru. U Rusiji se crna i crvena rotkva tradicionalno koriste kao lijek kod oba problema (hipertireoza i hipotireoza) sa štitnjačom. U Koreji često jedu sve vrste fermentiranih rotkvi.

CRNA ROTKVA KAO LIJEK

Kamenci u bubrezima ili žuči

Redovito konzumiranje soka od rotkve može pomoći kod eliminiranja formiranog kamenja. Crna rotkva je bogata kalijem, što smanjuje nakupine kalcija u tijelu. Budući da crna rotkva djeluje kao diuretik, tijelo može bolje “isprati” toksine pročišćavanjem bubrega i mjehura, dok istovremeno smanjuje vjerojatnost stvaranja kamenja  u bubrezima ili žuči.

Zdravlje jetre

Ovaj moćni korijen sadrži vitamine C i B1, te magnezij i kalcij, koji stimuliraju probavne sokove i protok žuči, pomažući detoksikaciji jetre . Jako dobro čisti višak bilirubina i  kolesterola   iz jetre. Ako planirate neku vrstu detoksa, onda svakako uključite ovaj korijen u salatu, sokove itd.

Hipertireoza i hipotireoza

Još jedno ljekovito svojstvo koje se nalazi u crnoj rotkvi (kao i u rotkvicama, repi i dajkonu) je rafanin, koji pomaže u održavanju i regulaciji hormona  koje proizvodi štitnjača. Rafanin pomaže štitnjači da održava proizvodnju dva ključna hormona (tiroksin i kalcitonin) u ravnoteži. Kada je adekvatna razina rafanina prisutna u krvi, tada je manje vjerojatno da će štitnjača proizvoditi previše ili premalo hormona. Rafanin također djeluje kao antibakterijsko i antiseptičko sredstvo.

Poboljšava probavu

Dalje na našem popisu je sposobnost poboljšavanja probave. Zdrava probava je ključ dobrog zdravlja. Ovaj korijen potiče glatko i redovito pražnjenje crijeva zbog visoke prisutnosti vlakana i vode. Zanimljiv je podatak da je izvrstan lijek za zatvor  i proljev  u isto vrijeme, kao i nadutost. Crna rotkva također poboljšava izlučivanje sokova žuči i pomaže održavanju zdrave ravnoteže probavne flore.

Regulira visoki tlak

Nedavna istraživanja pokazuju da crna rotkva može pomoći u reguliranju visokog krvnog tlaka  zbog sadržaja kalija. To je jedan od najvažnijih minerala za visoki krvni tlak, jer pomaže u uravnoteženju viška natrija u tijelu. Ovo zauzvrat smanjuje volumen i pritisak krvi na stjenke krvnih žila. Dakle, crna rotkva je prilično dobro povrće za kardiovaskularno zdravlje.

Kako bi jeli crnu rotkvu tijekom cijele zime, napravite slijedeći recept
Fermentirane crne rotkve
Sastojci:

  • 5-6 crnih rotkva (kupite rotkvice koje su teške i nisu mekane)
  • 1 manji dajkon, dužine 15-20 cm (dajkon možete ubaciti, a i ne morate)
  • ½ čajne žličice (malo više ako volite slano) himalajske soli – probajte i dodajte još po potrebi
  • 1,5 jušna žlica domaćeg jabučnog octa
  • 1 list svježeg kupusa
  • par jušnih žlica soka od kiselog kupusa ili kisele repe
  • svježi đumbir ili kurkuma dužine 5 cm
  • nekoliko zrna crnog papra i sjemenki gorušice

1. Izrežite crne rotkvice, dajkon i đumbir na tanke krugove, ili ih naribajte, ili kako god vam se sviđa 🙂
2. U zdjelu dodajte rotkve, đumbir, začine pa jabučni ocat i sok od kiselog kupusa. Dobro promiješajte rukama i stišćite rotkve dok ne počnu ispuštati sok.
3. Premjestite smjesu u teglicu i na vrh stavite list kupusa. Dobro zatvorite i stavite nešto teže na poklopac.
4. Ako tekućina ne pokriva rotkve, samo im dajte malo vremena – za nekoliko sati rotkve oslobađaju dovoljno soka da se tekućina podigne iznad sastojaka (rotkve su 85% vode).
5. Držite teglice na sobnoj temperaturi 4-5 dana, a zatim stavite posudu u hladnjak.

Tijekom narednih mjeseci možete raditi sok od crne rotkve kako bi regulirali probavu (Vata dosha isušuje tijekom jeseni, tako da smo skloniji konstipaciji, suhoj koži itd.). Sok, salata ili fermentirana rotkva će tijekom zime držati prehladu i probleme sa respiratornim traktom   dalje od nas.