Đumbir – najkorišteniji začin u Ayurvedi

Njegova nevjerojatna svojstva prepoznata su od kad postoji i sama ayurveda. Ayurveda đumbir smatra prvim lijekom koji uvijek trebate imati u kući.

Konfucije đumbir spominje 500 godina p.n.e., a Aleksandar Veliki ga donosi u Grčku gdje ga je prezentirao kao lijek za probavni sustav, ali i  začin za kuhanje.

Na sanskrtu, staroindijskom jeziku na kojem su pisane Vede, a time i Ayurveda, naziv za đumbir je Adraka. Ovo označava riječ značenja: vlažan, mokar, rođen u vlazi. Isto tako, za đumbir se koristi i ima naziv Mahashadha što bi znači univerzalni lijek.

Ayurvedska sutra (stih) nam govori kako bi prije ručka i večere trebalo pojesti komadić đumbira kako bi poboljšali probavu, tj probavnu vatru – Agni. Ne samo da đumbir pojačava Agni (probavnu vatru-metabolizam i enzime koji su zaduženi za borbu protiv toksina), nego popravlja i asimilaciju hrane, transport nutrijenata do ciljanog tkiva te čisti mikrocirkulacijske kanale u tijelu.

Ne bih vam preporučio konzumiranje đumbira u samo nekoliko situacija; gastritis, kožni osipi, problemi sa krvarenjem – hemeroidi te jaki Pitta poremećaji. Kod ovakvih tegoba se konzumacija đumbira treba svesti na minimum, iako je najbolje konzultirati ayurvedskog praktičara kako bi vam se individualno moglo dati savijet na koji način i kada  možete konzumirati đumbir.

Đumbir se pokazao kao odličan lijek kada su mjesečnice neredovite, kasne ili kada je menstruacija oskudna ili bolna. Također smanjuje tegobe u PMS-u. Đumbir smanjuje (uravnotežuje) Vata i Kapha doshu i zato pomaže kod bolova i problema sa sluzi. Podiže (pogoršava) Pittu – friški ne tako jako kao suhi. Friški đumbir ima posebnu kvalitetu da hladi dok se probavlja, dok je suhi đumbir ljut na jeziku i u probavnom traktu i zato pazite koliko ćete ga konzumirati – poseban oprez potreban je Pitta konstituciji. Začin stimulira živčani i cirkulatorni sustav, srce, smanjuje bol i efekt astme, groznice i otečenosti.

Dobrobiti đumbira

Đumbir ima stimulativna i zagrijavajuća svojstva, a s druge strane hladi i smiruje upale. Stimulira srce i  pospješuje protok krvi u tijelu što dovodi do poboljšanja cirkulacije i tegoba s hladnim šakama i stopalima. Jak je stimulans za probavu i sagorijevanje Ame – toksina koji su se nakupili u probavnom traktu i koji kasnije izazivaju neravnotežu. Pomaže i kod apsorpcije nutrijenata tako da stimulira Agni (probavne enzime). Otklanja hranu i toksine koji stagniraju ili se teško probavljaju, a pomaže i kod nadutosti i vjetrova te smanjuje grčeve u crijevima. Đumbir je dokazano najbolji prirodni lijek protiv mučnine, npr. kod akinetoza, mučnine zbog putovanja, morske bolesti, ali i kod problema s mučninom zbog preobilnog obroka. Kaže se da je isto jako dobar i kod mamurluka jer smiruje mučninu i „tešku“ glavu, letargiju. Ovaj začin se  čak i u današnjoj modernoj medicini zna koristiti kod postoperativnih mučnina.

Kako stimulira cirkulaciju i potiče znojenje te eliminira toksine iz probavnog trakta, đumbir je zaista izvrstan za jačanje imuniteta i za borbu sa infekcijama i upalama. Kod prehlada i gripa je neizostavan! U ovo hladno vrijeme i u rano proljeće izvrstan je za izbacivanje viška sluzi koju prirodno nakupljamo tijekom zime. Svakodnevno konzumiranje šalice čaja od friškog đumbira će nam pomoći da prebrodimo gripe, prehlade, probleme sa sinusima i plućima te će nas ugrijati i pripremiti za boravak na hladnom zraku.

Primjena đumbira kod raznih poremećaja

Otečenost zglobova – naribajte đumbir u toplu vode te stavite šake ili stopala u vodu dok se voda ne ohladi.

Prehlade, kašalj, groznica, gipa

  • dekokcija od sjemenki korijandera i friškog đumbira. Stavite kuhati 4 dcl vode i po jednu čajnu žličicu sjemenki korijandera i jednu čajnu žličicu friškog đumbira te kuhajte dok se ne tekućina ne smanji na 2-2,5 dcl. Piti 3 puta dnevno.
  • Jednostavnije, možete i preliti vrućom vodom 1 č.žl. korijandera i 1 č.žl. friškog đumbira ali ćete imati slabiji efekt.
  • Isti omjer naribanog đumbira i kurkume u prahu (po 1 č.žl.)  prelijte sa šalicom vruće vode i kada se malo ohladi dodajte jušnu žlicu meda, uzimati dva puta dnevno.
  • Pomiješajte 1 č.žl. naribanog đumbira sa 1 č.žl. meda i  uzimajte 3 puta dnevno ili naribajte đumbir i prokuhajte u malo vode. Kada se ohladi, dodajte med i uzmite više puta dnevno.

Grlobolja, upaljeno grlo  – oparite mali komad đumbira i pojedite s nerafiniranim šećerom od šećerne trske (muscovado, demerara) ili kokosovim šećerom.