Mućkanje ulja u ustima

Kavala gandusha – mućkanje ulja u ustima

Sanskrt: kavala; oralna šupljina, gandusha; mućkanje/ grgljanje

Danas popularna procedura mućkanja ulja u ustima stara je koliko i Ayurveda, oko 5000 godina. Ayurveda smatra da je oralna higijena vrlo važan faktor u liječenju raznih bolesti. Pomaže čak i kod koronarnih, hormonalnih te bolesti probavnog trakta. Prema ayurvedi, na jeziku se skupljaju toksini koji dolaze iz raznih područja tijela, od crijeva- do srca.

Ayurveda mapira jezik na način da prepoznaje koji  dijelovi jezika označuju pojedini organ. Na primjer na korijenu jezika se nalaze crijeva, na vrhu jezika je srce. Ako primjećujete talog na korijenu jezika, to je znak da su se u crijevima akumulirali toksini, tj. ama. ( Ayurveda toksine naziva ama) Znači, mućkanjem ulja u ustima direktno djelujemo i na organe „smještene“ na jeziku i polagano ih oslobađamo toksina.

Mućkanje ulja pomaže kod:

– problema s upalama sinusa
– migrena
– astme
– bora na licu
– poboljšava glas
– problema s desnima i zubima, jača korijen zuba
– bronhitisa
– probavnih problema
– problema sa srcem i bubrezima
– čišćenja krvi
– ispucanih usana

Kako mućkati ulje

Na prazan želudac unesite u usta 1 jušnu žlicu ulja ili stavite dovoljno da popunite otprilike pola usne šupljine. Mućkajte ulje u svim smjerovima 15-20 minuta ili dok ulje ne postane kao pjena ili gusto mlijeko što to je znak da je proces završio. Ispljunete smjesu i isperete usta toplom vodom. Nikako ne gutajte ulje jer sadrži dosta toksina!

Koje ulje koristiti

Najbolje je koristiti hladno prešana ulja zbog njihovog bogatog sastava i to hladno prešano ulje od suncokreta ili sezama. Može se koristiti i hladno prešano kokosovo ulje. Kod težih tegoba, ova procedura se treba svakodnevno ponavljati duže vremena da bi se vidio rezultat, za manje probleme rezultati se vide brzo.

Ljudi koji su koristili ovu metodu, kroz godinu dana su se uspješno riješili alergija, astme, upala sinusa, probavnih tegoba pa čak i problema sa srcem! Ovom procedurom vraćamo i izgubljeni sjaj lica! U početku može se očekivati pojava glavobolje, tromosti, osjećaja groznice, curenja iz nosa, blage mučnine…

To je dobar znak da tijelo izbacuje toksine i  proći će vrlo brzo. Savjetujem vam da kavala gandushu uvedete pod redovnu higijenu usta i sami se uvjerite u njezine benefite. Za ovaj postupak uvijek možete naći vremena; dok se tuširate, spremate doručak, šećete psa…

Kada počnete redovno mućkati ulje u ustima primijetit ćete kako imate svježiji dah i osjećaj čistoće u ustima. Postat ćete i svjesniji kako tijelo reagira na hranu koju unosimo u njega.