Preporuka za prehranu i životni stil tijekom zimskog razdoblja

//Preporuka za prehranu i životni stil tijekom zimskog razdoblja

Hemanta ritucharya – zimsko godišnje doba

Preporuka za prehranu i životni stil tijekom zimskog razdoblja

Promjena u godišnjem dobu donosi promjenu u našu prehranu i životne navike. Kako se godišnje doba mijenja tako se mijenjaju i kvalitete/osnovni elementi (Bhuta – eter, zrak, vatra, zemlja,voda). Ayurveda zato gleda svako godišnje doba kao zaseban sustav koji utječe na čovjeka i prirodu. Mijenjanjem doba dolazi do promijene u odnosu elemenata koji će utjecati na stanje dosha (vata, pitta i kapha). U zimi su izraženije kvalitete vata doshe: suho, hladno, lagano itd.

Dakle, suho, vjetrovito, hladno vrijeme povećava iste kvalitete u našem organizmu (povećava Vata doshu) i dovodi do određenih promjena/poremećaja u organizmu putem Vata doshe. Određeno godišnje doba ima određene „zahtjeve“ od čovjeka i nudi mu rješenja putem sezonskih potrepština. Primjerice, zimska sezona iziskuje potrebu da tijelo bude što toplije iznutra i izvana. Tako nam priroda nudi sezonsku hranu koja po svojim kvalitetama zagrijava tijelo iznutra i olakšava nam prilagodbu na vanjsku nisku temperaturu.

Na tržnicama se primjerice nalazi fermentirana hrana (kiseli kupus, ukiseljeno povrće itd.) koja jača probavnu vatru (u Ayurvedi se probavna vatra naziva Agni, što bi se moglo u zapadnoj terminologiji prevesti kao metabolički procesi) te pospješuje rad metabolizma i poboljšava cirkulaciju.  Prirodno u ovom periodu imamo veću potrebu za hranom. Na žalost u današnje moderno doba čovjek je dobio „povlastice“ pa se tako zimi u velikim trgovinama nalaze namirnice iz svih godišnjih doba te smrznuta hrana što nerijetko zbunjuje organizam koji očekuje sezonsku hranu.

Sa takvim namirnicama smanjujemo agni (probavne enzime) i psihofizički rad organizma jer na neki način djelujemo protiv prirodnih zakona. U Ayurvedi je imunitet povezan sa probavom (agni) – kada je probava dobra a apetit jak, tada je i imunitet jak.

Trebali bi jesti namirnice koje griju, tople su, teške, uljnate, a okusi su im: slatko, kiselo i slano.

Prehrana bi se trebala bazirati na slijedećim sastojcima:

• nerafinirani smeđi šećer
• mliječni proizvodi (mlijeko, kefir, putar, ghee, sirevi)
• med (možete konzumirati na dnevnoj bazi jer ćete zaobići kapha poremećaje kao višak šlajma u grlu i plućima itd.).
• voće bogato vitaminom C što jača imunitet (limuni, naranče, grejp, nar)
• ukiseljeno povrće i fermentirana hrana (jedite domaće a ne konzervirano), domaći jabučni ili vinski ocat.
• Češnjak je odličan izbor za zimu jer nas štiti od virusa i bakterija, djeluje protuupalno, jača agni.
• Svježi đumbir djeluje na respiratorni trakt – topi sluz (amu), podiže agni, smanjuje upalne procese.
• Orašasti plodovi su topli, teški, uljnati što ih čini idealnom hranom za zimu, ali su i suhi po kvaliteti. Da bi izbjegli dodatno isušivanje organizma iznutra, bilo bi dobro orašide namočiti da se neutralizira suha kvaliteta. Možete ih namočiti u običnoj vodi navečer te ujutro pojesti ili barem minimum 1 h prije konzumiranja.
• Suho voće poput datulja ili smokvi su idealni za zimu, ali ih opet namočite zbog viška suhe kvalitete.
• Juhe i variva ne samo da griju, jačaju cirkulaciju i jačaju imunitet nego i zadržavaju više hranjivih sastojaka od primjerice pohane ili pečene hrane. U njih možete stavljati grahorice, leću, povrće, gljive…
• Za slatka jela koristite začine poput cimeta, kardamoma, zvjezdanog anisa, suhog đumbira.
• Za slana jela koristite začine poput: svježeg đumbira, češnjaka, papra, lovorovog lista, kurkume, kumina itd.

Izbjegavajte:

• hladna pića i hladnu hranu
• staru i podgrijavanu hranu
• sirovu hranu u većim količinama
• ljutu i trpku hranu jer ona povećava suhoću što remeti vatu
• sladoled, jogurt, mlaćenicu tijekom večeri ili prije spavanja

Masaža i sauna (Abhyanga & Swedana):

Zimska sezona je vrlo pogodna za masaže i saune što bi trebalo prakticirati sukladno mogućnostima. One čiste tijelo od toksina/ame, jačaju cirkulaciju, podmazuju zglobove i izvlače suhoću iz kostiju i tijela, čine kožu mekšom, jača se živčani sustav i pruža se tijelu osjećaj ugode i zadovoljstva. Ako niste u financijskim prilikama da odete na masažu ili u saunu onda možete napraviti kućnu verziju masaže i saune. Ujutro ili navečer utrljajte toplo sezamovo ulje (utoplite ga da bude tjelesne temperature) u svaki dio tijela i pričekajte 10-15 minuta da ulje upije u dublje tkivo te se potom istuširajte vrućom vodom što će stvoriti efekt saune.

Kada jesti

• Glavni obrok jedite između 11 i 14 sati jer je tada agni najjači.
• Jedite samo kada ste gladni. Preskočite obrok umjesto da jedete sa poluprobavljenom hranom koja je još u želucu. Ako je hrana još u želucu a vi jedete stvoriti ćete amu/toksine što utječe na zdravlje.
• Jedite u regularno vrijeme da biste održali regularnu funkciju probavnog i živčanog sustava.

Kada ne jesti:

• Ne jedite 2-3 sata prije spavanje jer hrana u želucu utječe na san, što remeti probavu.
• Ne grickajte između obroka jer to zbunjuje živčani sustav pri lučenju probavnih sokova i drugih probavnih aktivnosti. Živčani sustav voli regularnost.

Vježbanje:

Vježbajte kako bi pokrenuli cirkulaciju, ojačali imunitet i poboljšali raspoloženje. Pogodne vježbe su npr. surya namaskar – pozdrav suncu ili pet tibetanaca. Ove vježbe su dobre jer se razgibava cijelo tijelo i blagotvorno utječu na um, a ne oduzimaju vam puno vremena. Najbolje je vježbati prije tuširanja i prije doručka.

Rasayane (biljke, tvari i hrana koje podmlađuju i jačaju imunitet):

Pošto je zimi prirodno jak agni, a tijelu je potrebno hranjenje i obnavljanje, tada se savjetuje uzimanje biljaka koje podmlađuju i jačaju imunitet – rasayana.

Neke od pogodnih biljaka za zimu su: ashwagandha, shilajit, tulsi, chyawanprash, korijen sladića, triphala, kurkuma, pippali (dugi papar) itd.

Zimi smo skloniji depresiji, lijenosti, bezvoljnosti itd. i zbog toga bi trebali ići u prirodu šetati, izlagati se suncu, ići na masaže, vježbati, jesti hranu koja jača imunitet i djeluje povoljno na Vata doshu što dovodi do balansiranog mentalno/emotivnog raspoloženja.

Sve ove stavke potiču zadovoljstvo i sreću u čovjeku. Rutina preko dana je još jedan jako bitan faktor smirivanja Vata doshe.

Čaj od svježeg đumbira i tulasija (vrsta bosiljka) će vas grijati i držati dalje od gripe, kašalja, temperature i prehlade. Dodavanjem svježe kurkume ili kurkume u prahu u ovaj čaj djelovati ćete na podizanje imuniteta i smanjivanje upale. Ovu mješavinu možete dodati u toplo mlijeko nakon što ste mješavinu skuhali u vodi.

By | 2018-01-14T21:16:23+00:00 siječanj 29th, 2017|Ayurveda savjetuje|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment