Brahmi

155.00 kn

Brahmi

Bacopa monnieri

 • 100 veganskih kapsula 500 mg, ekstrakt 8:1
 • Sastav: Brahmi suhi ekstrakt biljke
 • Super hrana za mozak
 • Pogodno za Vegane
 • Bez umjetnih boja, aroma, mirisa, konzervansa (100% prirodno)
Kategorija:

Opis

Brahmi – Bacopa Monnieri

Super hrana za mozak

Bacopa monniera je mala, puzava biljka s brojnim granama dužine 10-30 cm. Lišće je meko i mesnato. Cvijeće je bijele i ljubičaste boje. U Indiji i tropima prirodno raste na mokrom tlu, plitkoj vodi i močvarama. Biljka se može naći na visinama do 1200 m, pa sve do razine mora. Lako se uzgaja ako je na raspolaganju odgovarajuća voda tj. vlažno tlo. Ljeti se pojavljuju cvjetovi, a cijela biljka se koristi u terapeutske svrhe. Kao i većina drugih Rasayana biljaka, Brahmi je hrana, i jede se svjež ili blago kuhan. Biljka raste brže na visokim temperaturama 33-40 C i vlažnosti od 65-80%.

Ime Brahmi dolazi od termina u Sanskritu, Brahman. Brahman u prijevodu označava totalnost postojanja, Božansku svijest. Brahman sadrži sve, od najdaljih galaksija, zvijezda, raznih bića, organizama pa sve do uma i emocija. Brahman je znanje / svijest koja je prisutna u cijelom postojanju i u nama samima. U Ayurvedi se kaže da osoba koja uzima Brahmi s vremenom poprima kvalitete Brahmana i dobiva uvid u Brahmana. Kada je naš um povezan sa najdubljim dijelom naše svijesti, tada može znati sve! Na ovaj način su drevni mudraci imali uvid u prirodu svemira, ljudi, biljaka, hrane itd., i to sve bez laboratorija nego samo uz pomoć jasnog i čistog uma.

Znanje je dostupno duboko u svima nama, i nitko nema više ili manje znanja od drugih. Jedina je razlika u pristupu tom znanju, a to ovisi o tome kako naš mozak funkcionira. 

Uloga Brahmija je da nahrani fizički i suptilni dio mozga, kako bi mogao reflektirati inteligenciju i svijest u mislima, govoru i djelima. 

Prema Ayurvedi, tri glavne komponente uma su: dhi (snaga-moć učenja), dhriti (moć zadržavanja i procesuiranja), smriti (moć prisjećanja). Moderna istraživanja isto tako ukazuju na ova tri ključna faktora mentalnog funkcioniranja. Prilikom korištenja Brahmija, dokazano je poboljšanje u sva tri aspekta.

Kada god postoji nedostatak koordinacije između dhi, dhriti i smriti, veza između uma i svijesti postaje slaba i osjetila počinju posjedovati um. U isto vrijeme, zadovoljstvo i tolerancija se počinju smanjivati, a um počinje tražiti grešku u svemu.

Taj proces se naziva pragyaparad na Sanskritu. 

Nemogućnost kontroliranja osjetila i bivanje u ratu s njima, donosti stanje duboke razočaranosti, osjećaja krivnje, žaljenja i straha.

Brahmi i koža

Psihoneuroimunologija opisuje kemijske reakcije, kao što je otpuštanje kortizola i drugih toksina u krvotok, kada smo pod stresom. To uzrokuje toksični kemijski nusprodukt koji je sačinjen od stalnih negativnih misli koje u konačnici utječu na kožu.

Većina kožnih problema su autoimune prirode, što po Ayurvedi znači da je previše toksina u krvi, jetri i cijelom tijelu. Jačajući um i sve njegove kvalitete, Brahmi djeluje na sami korijen autoimunog problema sa kožom. Brahmi je jako dobar za zdravo funkcioniranje jetre, što je naravno povezano sa pročišćavanjem krvi, što na kraju dovodi do zdrave kože. 

Druge kvalitete Brahmija

U Ayurvedi se Brahmi ne koristi samo za um, nego i za tijelo.
Brahmi se spominje na puno mjesta u drevnim tekstovima kao odličan dodatak prehrani za: 

 • Ayushya – dugovječnost
 • Medhya Rasayana – jačanje intelekta
 • Majjadhatya Rasayana – pomlađuje živčani sustav
 • Balya – daje snagu, posebno umu
 • Jeevaniya – pospješuje životnu energiju  
 • Nidrajanana – potiče dobar san
 • Hridaya – tonik za srce
 • Dhana – bogatstvo

Prvi izolirani alkaloid iz brahmija bio je “Brahmine”. Provedena su različita istraživanja kemijske konstitucije, terapeutske moći i farmakoloških učinaka. Dva važna alkaloida brahmija su saponini i steroli. Posebna istraživanja “bacosides” A i B ukazuju da Brahmi ima nootropno djelovanje (poboljšava kognitivne sposobnosti).
Daljnja istraživanja ukazuju da Brahmi stimulira serotonin i GABA receptore, te djeluje kao antidepresiv i anksiolitik. 

Brahmi je koristan za sve, od djece do starijih osoba. Kod djece za hiperaktivnost, autizam, učenje. Kod starijih osoba za demenciju, jasniji um, Alzheimer ili Parkinsonov sindrom. Za osobe srednje životni dobi odličan je stimulans uma, koji u isto vrijeme ublažava utjecaj stresa. 

Kvalitete Brahmija po ayurvedskim principima

Rasa (okus): gorko, oporo, slatko
Virya (potencija ili energija): hladi
Vipaka (post probavni efekt): slatko
Dosha: balansira sve tri doshe
Prabhava (specijalno svojstvo): “rasayana” tonik koji pomlađuje, medhya – povećava snagu uma, hridaya – tonik za srce

Molimo vas da se prije uporabe ovog dodatka prehrani posavjetujete sa svojim liječnikom ako ste trudni ili dojite, uzimate lijekove ili imate zdravstveno stanje.

Više o ovom nevjerojatnom plodu i njegovom učinku na tijelo i um pretražite preko Googla. Postoji jako puno dokumentacije i znanstvenih radova.

Za više informacija o samom proizvodu ili ukoliko želite zakazati vaše osobne ayurvedske konzultacije, slobodno nam se obratite na e-mail: savjetovanje@rasayana.hr ili nas nazovite na broj 095 9052 433

Ukoliko želite naručiti proizvod preko našeg web shop-a, a trebate pomoć prilikom samog procesa kupovine, možete nas kontaktirati na e-mail: shop@rasayana.hr

Mogućnosti plaćanja: uplata na račun, plaćanje pouzećem (prilikom preuzimanja paketa).

 

 

Možda će vam se također svidjeti…