Sladić

139.99 kn

Sladić (Yashtimadhu) – Slatki korijen

Glycyrrhiza glabra

  • 100 veganskih kapsula 500 mg, ekstrakt 5:1
  • Sastav: Sladić (Glycyrrhiza glabra) ekstrakt stabljike
  • Korišten u svim kulturama svijeta više od 4000 godina
  • Nalazi se u 1250 ayurvedskih formulacija
  • Tonik i hrana za sva tkiva
  • Jako koristan za želudac, respiratorni trakt, krv i mozak
  • Vrlo cijenjen i u tradicionalnoj kineskoj medicini
  • Pogodno za vegane
  • Bez umjetnih boja, aroma, mirisa i konzervansa (100% prirodno)
Kategorija:

Opis

Sladić spada u porodicu mahuna te naraste 1 – 1.5 metar u visinu. Od cijele biljke se najviše koristi korijen. Sladić se još naziva i slatki korijen.
Velik udio slatkoće u slatkom korijenu dolazi iz glycyrrhizina, koji ima slatkasti okus koji je 30-50 puta slađi od šećera.

Sladić se koristi diljem svijeta oko 4000 godina. Spominje se u staroj Perziji, Indiji, Kini, Egiptu te kasnije u Europi. Hipokrat spominje Sladić oko 400 godine p.nr.

Ova okusom fina biljka se koristi na našim prostorima od vremena Rimljana. Iz ovog vidimo da je sladić bio i ostao vrlo važna biljka u drevnom svijetu, ali čak ni do današnjih vremena nije izgubio puno na vrijednosti. Dapače, sve je više istraživanja koja potvrđuju njegovo nevjerojatno djelovanje na ljudski organizam. Sladić zauzima vrlo važno mjesto u Ayurvedi (nalazi se u 1250 različitih formulacija) i tradicionalnoj kineskoj medicini gdje se spominje u prvoj pisanoj knjizi o biljkama i to ne bez razloga.

U današnje vrijeme sladić se koristi u obliku bombona bonbona što je vrlo popularno u skandinavskim zemljama. Koristi se i u vodicama za ispiranje usta, itd.

Ayurveda sladić naziva “yashtimadu”, što znači “slatki korijen”

Yashtimadhu prema Ayurvedi djeluje na sva tkiva u organizmu, te ih hrani.  Koristan je za probavni sustav, respiratorni trakt, mozak, krv, jetru itd. Yashtimadhu Ayurveda spominje kao vrlo korisnu biljku za muškarce.

Sladić hladi organizam i obnavlja sluznicu probavnog trakta, balansira pH i otklanja toksine iz tijela. Također se koristi i u poboljšanju glasa. Kao tonik za glasnice.

Prvi ayurvedski tekst Charaka Samhita govori za sladić da je Medhya Rasayana “tonik za mozak”. Mudrac Charaka nam daje recept da se svakodnevno uzima 1-2 grama sladića sa mlijekom kako bi se dobio efekt Medhya Rasayane,

U današnje vrijeme je popularna maska za lice i kožu sa prahom sladića.

Sladić kao i većinu drugih “rasayana” biljaka treba mudro koristiti (kako bi primili cijeli spektar djelovanja biljke) upravo zbog njihovog jakog detoksikacijskog svojstva.  Definitivno je najbolje konzultirati se sa ayurvedskim praktičarom koji će savjetovati kako prvo očistiti (pripremiti) tijelo, a posebno jetru u ovom slučaju,

Čišćenje jetre, krvi, crijeva, je od iznimne važnosti. Kao što jedanput godišnje vozite automobil na servis, tako bi trebalo očistiti i svoje tijelo.

Osobe sa visokim krvnim tlakom i trudnice trebaju izbjegavati sladić.

Kvalitete sladića po Ayurvedi

Rasa (okus): slatko, gorko
Virya (potencija ili energija): hladi
Vipaka (post probavni efekt): slatko
Dosha: balansira Vata i Pitta doshu, ali može povećati Kapha doshu
Prabhava (specijalno svojstvo): “Rasayana” tonik koji pomlađuje, a djeluje najviše na Pranavaha srota (respiratorni sustav) i na Majjavaha srota (živčani sustav)

Više o ovom nevjerojatnom plodu i njegovom učinku na tijelo i um pretražite preko Googla. Postoji jako puno dokumentacije i znanstvenih radova.

Za više informacija o samom proizvodu ili ukoliko želite zakazati vaše osobne ayurvedske konzultacije, slobodno nam se obratite na e-mail: savjetovanje@rasayana.hr ili nas nazovite na broj 095 9052 433

Ukoliko želite naručiti proizvod preko našeg web shop-a, a trebate pomoć prilikom samog procesa kupovine, možete nas kontaktirati na e-mail: shop@rasayana.hr

Mogućnosti plaćanja: uplata na račun, plaćanje pouzećem (prilikom preuzimanja paketa).

Možda će vam se također svidjeti…