Vata, Pitta i Kapha Dosha u Ayurvedi

Dosha?

Dosha označava tri principa (Vata, Pitta, Kapha) koji upravljaju psihofiziologijom i patologijom. U doslovnom prijevodu Dosha znači “nečisto” ili “greška”, dakle, kada je u disbalansu (povećana ili smanjena) Dosha uzrokuje poremećaje u tijelu, duhu i umu.

Tijekom začeća naše tijelo i um poprimaju karakteristike 5 elemenata (eter, zrak, vatra, voda, zemlja) u različitim omjerima. Taj poseban omjer naziva se Prakruti ili naša individualna konstitucija. Individualnu konstituciju čine 3 Doshe. Dosha se grana na 3 biološke osnove po imenu: Vata, Pitta i Kapha. Vata (element etera i zraka), Pitta (element vatre i vode) te Kapha (element vode i zemlje). Te tri sile su svuda oko nas i u nama su u različitim omjerima. Dosha označava tri principa koji upravljaju prosecima uma i tijela. Disbalans doša očituje se u psihofizičkom disbalansu koji može voditi ka patologiji.

Dosha Doša Ayurveda Vata Doša Pitta Doša Kapha Doša Blog

Vata Dosha, Pitta Dosha, Kapha Dosha

Dosha je sila, a ne supstanca. Kapha nije sluz; ona je sila koja u tijelu izaziva nastajanje sluzi i sline. Pitta nije vatra/kiselina; to je sila koja izaziva proizvodnju vatre/kiseline. Vata nije zrak/plinovi, ali pojačana Vata prouzrokuje povećani zrak/plinove. Kada Vata, Pitta i Kapha nisu u međusobnoj ravnoteži i organizam neminovno gubi svoju ravnotežu.

Vata je princip kinetičke energije u tijelu. Poglavito ima udjela u živčanom sustavu, i kontrolira sve tjelesne i mentalne kretnje.

Pitta upravlja ravnotežom kinetičkih i potencijalnih energija u tijelu. Sve aktivnosti Pitte sadrže probavljanje ili kuhanje, čak i kada se radi o kuhanju misli u teoriji uma. Enzimski i endokrini sustav su glavno polje aktivnosti Pitte.

Kapha je princip potencijalne energije, koja nadgleda izdržljivost/strukturu i podmazanost (između zglobova, organa…) tijela. Tjelesna tkiva i otpatci koje Vata pomiče naokolo su u nadležnosti Kaphe.

Kvalitete dosha

Kvalitete Vata Dosha
Vata Dosha Elementi
Elementi Vata Doše

Vata dosha je:

 • Suha
 • Lagana
 • Hladna
 • Gruba
 • Suptilna
 • Mobilna
 • Čista

Vata dosha u prirodi  predstavlja: vjetar, suhoća, hladnoća, jesen i rana zima.

Kvalitete Pitta Dosha
Pita dosha elementi
Elementi Pitta Doše

Pitta Dosha je:

 • Uljasta
 • Oštra
 • Vruća
 • Lagana
 • Kisela
 • Tekuća
 • Širenje

Pitta Dosha u prirodi predstavlja: sunce i vrućina, kasno proljeće, ljeto

Kvalitete Kapha Dosha
Kapha dosha elementi
Elementi Kapha Doše

Kapha dosha je:

 • Masna
 • Hladna
 • Teška
 • Spora
 • Glatka
 • Mekana
 • Statična

Kapha Dosha u prirodi predstavlja: mjesec, kiša, vlaga, kasna zima, rano proljeće

Konstitucija

Znajući koji ste konstitucijski tip (Dosha: Vata, Pitta, Kapha) je ključ zdravlja jer znate kakva vam hrana i životni stil najviše odgovaraju. Jednom kada znamo koje su Doshe dominantne u našoj konstituciji tada znamo kako izgleda stanje disbalansa te znamo kako vratiti tijelo i um u stanje balansa.

Vata Dosha Ayurveda Tjelesna konstitucija primjer Djevojka

Vata:

Slabija tjelesna konstitucija, izražene kosti vene i tetive. Izrazito visoki ili izrazito niski sa slabije razvijenom muskulaturom. Ten je obično taman, koža hladna i često suha i ispucala. Često imaju rijetku kovrčavu kosu. Obrve i trepavice su također rijetke i tanke. Često ispucali nokti. Imaju male i nemirne oči, često tamne i suhe. Nos je često prćast ili kukast.

Pokretni su, pokreću kaphu i pittu. Ubrzani biokemijski i psihološki procesi u tijelu. Lagan san, slabija cirkulacija, problemi sa kostima, plašljivi, skloni konstipaciji i upali debelog crijeva, osjetljive uši i živčano tkivo.

Pita Dosha Ayurveda Tjelesna konstitucija primjer Djevojka

Pitta:

Oštroumni su, a tijelo je srednje razvijeno. Socijalno su dominantni i teže se postaviti u ulogu lidera. Tipično je da ljudi kod kojih je pita doša dominantna imaju svijetlu ili crvenkasto – smeđu kosu i osjetljivu kožu. Često imaju pjege, mladeže, osipe i lako izgore na suncu. Zubi su srednje veličine, često žućkasti. Oči su osjetljive na svijetlo, srednje veličine, često svijetlo smeđe, boje lješnjaka, zelene ili svijetlo smeđe.

Snažan metabolizam i katabolizam. Vole hladno. Češća stolica, jače znojenje, skloni osipima. Osjetljivi organi su želudac, jetra i tanko crijevo.

Kapha Dosha Ayurveda Tjelesna konstitucija primjer Djevojka

Kapha:

Snažna tjelesna konstitucija, debela mastna koža i bujna mastna kosa, često kovrčava, lijepi veliki zubi i oči. Često ih je teško pokrenuti, pa se čine lijenima. Nerijetko imaju problem sa prekomjernom tjelesnom težinom.

Metabolizam im je spor. Ne vole hladno ni vlažno. Često imaju problem sa zadržavanjem vode i sala, problemi sa težinom, nakupljanjem sluzi. Osjetljivi organi: pluća, želudac, sinusi, limfa i bubrezi.

Isto povećava isto

Ayurveda nas uči jednostavnom principu: isto povećava isto. Povećane inherentne kvalitete Doshe/5 elemenata će povećati Doshu u tijelu, umu i duhu.

Što to znači?

Primjerice, ako ste Vata konstitucijski tip i jedete salate (suho, hladno) ili grah (suho, tvrdo, grubo), krekeri itd., u jesen ili zimu (vrijeme kada je Vata dosha prirodno povećana) tada će doći do suhe kože, konstipacije, anksioznosti itd. Kada upotrjebimo opozitne kvalitete od suhog, hladnog, grubog onda ćemo balansirati Vata Doshu. Primjer je topla, jušnata, lako probavljiva hrana umjesto hladne i suhe hrane.

Ako ste Pitta konstitucija (prirodno ima više topline u tijelu) i jedete začinjenu, ljutu ili kiselu hranu u ljetnom periodu (vrijeme kada je Pitta dosha prirodno povećana) ili ste ljuti tada će se Pitta dodatno povećati u tijelu i može izazvati žgaravicu, osipe, nervozu ili ljutnju. Opozitne kvalitete kao hrana i pića koji hlade će neutralizirati povećanu Pitta Doshu u tijelu i umu.

Primjer Kapha konstitucije bi bio da ako jedete kiselo vrhnje ili jogurt u proljeće (vrijeme kada je Kapha Dosha prirodno povećana) može dovesti do problema sa sinusima, višak sluzi, alergije, letargije.. Kiselo vrhnje i jogurt su ljepljivi, teški, vlažni baš kao elementi Kapha Doshe i kao vrijeme u proljeće. Da bi otopili tu sluzavu kvalitetu trebamo izbjegavati navedeno te jesti toplo i začinjeno. Naravno bitna je i fizička aktivnost.

Uravnotežena Vata Dosha:

Um/emocije: mašta, kreativnost, duhovnost, mir, brzo pamti, stalno u pokretu

Tijelo: fleksibilnost, prokrvljenost, dobar živčani sustav, brzi u akciji, stabilne emocije


Vata Dosha u disbalansu:

Um/emocije: mašta, kreativnost, duhovnost, mir, brzo pamti, stalno u pokretu

Tijelo: fleksibilnost, prokrvljenost, dobar živčani sustav, brzi u akciji, stabilne emocije


Kako uravnotežiti Vata Doshu?

Reguralne aktivnosti od vježbe do hrane, topla jušnata hrana, fizičke i mentalne opuštajuće vježbe, sve raditi polako i jednu po jednu aktivnost, okusi slatko, kiselo i slano, topla odjeća, mliječno

Izbjegavati: hladnoću, sirovu i hladnu hranu, stress, grahorice

Uravnotežena Pitta Dosha:

Um/emocije: visoka inteligencija, oštar intelekt, vođa, koncentracija, brzo pamti, diskriminacija

Tijelo: transformacija, jak metabolizam, probava, oštar vid, cirkulacija, apsorpcija nutritijenata


Pitta Dosha u disbalansu:

Um/emocije: ljutnja, agresivnost, mržnja, ljubomora, kontrola, šefovanje, kratak fitilj

Tijelo: groznice, temperature, žgaravica, problemi sa krvi, jetrom, želucem, prištevi, visoki tlak, migrene, proljevi


Kako uravnotežiti Pitta Doshu?

Svakodnevne vježbe opuštanja, balansirati rad i odmor, redovni obroci, okusi slatko, trpko i gorko, šetnja šumom, slatki mirisi, lijepe boje, masaža maslinovim uljem

Izbjegavati: ljutu, začinjenu i masnu hranu, junk food, napete situacije, crveno meso

Uravnotežena Kapha Dosha:

Um/emocije: miran, uravnotežen, ljubav, suosjećanje, strpljivost, duga memorija

Tijelo: mišićna masa, snaga, izdržljivost, jak imunitet


Kapha Dosha u disbalansu:

Um/emocije: pohlepa, zavist, zlopamtilo, posesivnost, sporo shvaća, lijenost

Tijelo: kongestija, pretilost, alergije, problemi sa sinusima, plućima, dijabetes


Kako uravnotežiti Kapha Doshu?

Rano lijeganje i rano dizanje, zahtjevnije fizičke vježbe, šetnje šumom, okusi ljuto, trpko, gorko, topla začinjena hrana, suha masaža

Izbjegavati: neaktivnost, hladnu hranu, slatko, slano, ne jesti dok ne ogladnite

Doshe kroz humor

Kako koja Dosha reagira kada netko pozvoni na vrata?

 • Vata će u istoj sekundi dok još zvono nije prestalo zvoniti skočiti i jurnuti prema vratima
 • Pitta će sjediti i razmišljati trebam li se ja ustati ili netko drugi ipak treba otvoriti vrata
 • Kapha će ostati sjediti sa spoznajom da ona ne treba ići otvarati jer joj se zapravo ne da ustajati

Iskustva:

Ukoliko imate osobno iskustvo sa Ayurvedom, molimo vas da ostavite svoj komentar. Da li ste doznali koja ste tjelesna konstitucija? Jeste li pokušali uskladiti životne navike sa Ayurvedskim preporukama? Kakvi su bili rezultati. Podijelite kavo je vaše mišljenje i iskustvo sa Ayurvedom.

Podijelite svoje iskustvo, komentar i mišljenje u polju za komentare na dnu stranice.

Upozorenje

Informacije iznesene u ovoj objavi preuzete su sa interneta. Blog je informativno-edukativnog karaktera, nije namijenjen terapiji, dijagnostici ili liječenju bolesti.

Leave a Reply