Ayurvedski pregled

Ayurvedski pregled, savjetovanje i Ayurvedske konzultacije

Ima toliko različitih metoda liječenja i lifestyle koncepata, zašto odabrati baš Ayurvedu?

Povijest priznaje da je Ayurveda najstariji medicinski sustav na svijetu i sve druge medicine svoje korijene vuku upravo iz ove drevne mudrosti.

Danas smo svakako suočeni s mnogobrojnim pomodnim konceptima o “zdravom životu”, ali smo već i svjedoci da mnoge od tih ideja / tehnika ne požive ni par godina, a već ih praksa i/ili istraživanja potvrde kao loše… I  današnja  suvremena zapadna medicina, iako iznimno uspješna, je u procesu stalne promjene i učestalo mijenja svoje preporuke, posebice nutricionističke i lifestyle, ovisno o najnovijim znanstvenim spoznajama.

Primjer: sjetite se samo koliko se prije samo jednog desetljeća zbog prevencije kardio vaskularnih bolesti preporučivali izbjegavanje svih masnoća životinjskog podrijetla – uključujući recimo i maslac (koji je u Ayurvedi jedan od važnijih nutritivnih komponenti za zdrav život), da bi danas došli do spoznaja da u najmanju ruku nije štetan u prehrani.

Ayurvedski koncepti se, s druge strane, bez promjena uspješno primjenjuju već tisućljećima. Ne postoji drugi sistem koji je prošao takav test vremena.

Ayurveda Zagreb

Rasayana Ayurvedski centar u Zagrebu vam pruža mogućnost Ayurvedskog pregleda i Ayurvedskih konzultacija u Zagrebu. Naš stručni tim vodi računa o kvaliteti pružene usluge i s vremena na vrijeme u Zagrebu organizira seminare usavršavanja za praktičare Ayurvede. Ayurvedski pregled i konzultacije u Zagrebu možete rezervirati ovdje. Na konzultacijama također dobivate specijalan popust na sve Rasayana ayurvedske pripravke za osobnu uporabu.

S Rasayanom otkrijte i primijenite mudrosti drevne Ayurvede!

Ayurvedsko savjetovanje je osmišljeno tako da vam pokaže što je Ayurveda i kako ju primijeniti u svom životu. Cilj je da postanete sam svoj iscjelitelj primjenjujući jednostavne ayurvedske principe koji su primjereni upravo vašem tijelu!

Obratite nam se s povjerenjem!

ayurvedska dijagnostika rasayana lotos na dlanu

Kakav je to ayurvedski / holistički pogled na pojedinca / zdravlje / bolest?

Sama Ayurveda je vrlo kompletno, cjelovito znanje koje promatra čovjeka kao cjelinu, analizira tijelo samo, ali i odnos tijela i okoline. Ayurveda ne poznaje samo zdravlje i bolest već i sve među stadije: kontinuum od stanja zdravlja do pojave manifestne bolesti. Tako nam ovo znanje pomaže da uočimo korijene poremećaja / bolesti čak i prije nego se oni pojave u svojoj najgoroj formi. Ayurveda jednako suptilno može kroz različite intervencije (promjene u prehrani, životnom stilu, detoksikaciju, biljne i mineralne dodatke prehrani) utjecati na ponovnu uspostavu ravnoteže I zdravlja.

zdravlje balans devojka balansira na jednoj nozi

Koji su temeljni  ayurvedski koncepti? 

Pet elemenata

Ayurveda počiva na razumijevanju da je sve oko nas, pa tako i čovjek sam, izgrađeno od 5 elemenata: vatre, vode, zemlje, zraka i akaše (prostora).
(pročitajte više o 5 elemenata)

Ayurveda pet elemenata vatra vazduh voda zemlja eter

Vata, Pitta i Kapha Dosha

Svaka osoba u “stanju savršenog zdravlja” posjeduje za nju jedinstvenu, uravnoteženu kombinaciju pet elemenata. Od ovih elemenata se stvaraju tri biološke energije zvane dosha. Tri doše su: vata, pitta i kapha. Stanje, odnosno neravnoteža dosha imaju velik utjecaj na stanje našeg zdravlja, odnosno pojavu bolesti.

Dosha Doša Ayurveda Vata Doša Pitta Doša Kapha Doša Blog

Utjecaj okoliša / prehrane / životnog stila

Kao i ljudsko tijelo, sve što nas okružuje i što činimo (podneblje, hrana, ljekovito bilje, godišnje doba, tjelesna aktivnost, tjelesna neaktivnost), satkano je od osnovnih 5 elemenata, odnosno ima sposobnost da svojom kvalitetom utječe na ravnotežu energija dosha unutar nas i time nas uravnotežuje (liječi) ili dovodi do neravnoteže (predispozicije za bolest).

Primjer: Osjećate li se isto ako popijete veliku čašu hladne limunade ili šalicu toplog čaja? Oba napitka su odličan izbor, ali u različitim situacijama / godišnjim dobima.  Ayurveda nam objašnjava kako i kada uzimati određene stvari za postizanje stanja ravnoteže / zdravlja u našem organizmu.

Prekrasna osobina ayurvedskog znanja je upravo u tome da prepoznaje kvalitete svega što nas okružuje i / ili što radimo i uči nas koji životni stil upotrijebiti za svrhu unaprjeđenja zdravlja u svakom trenutku našeg života.

Što su toksini?

Toksini, tj, otrovi „ama“ , prema Ayurvedi, su ono što „šteti organizmu“, a mogu biti  tjelesne, mentalne  i emotivne prirode (stoga blokiraju rad tijela, uma i emocija).  S obzirom da toksini nisu samo produkt prehrane, nego i životnog stila, odnosa, ponašanja, vanjskih utjecaja (mobiteli, antene, razni aparati…), želja itd., detoksikacija također mora biti cjelovit proces, ne samo kroz prehranu i bilje, nego i kroz životni stil, povremeno povlačenje u sebe te odmak od „toksične okoline“.

Što očekivati od ayurvedskog pregleda i konzultacija?

Kroz detaljan pregled putem pulsne dijagnostike, dijagnostike jezika i razgovor o prehrani i životnim navikama dolazimo do pokazatelja koji nam otkrivaju pravo stanje tijela i uma, tj. korijen problema / poremećaja.

Potom ćemo izraditi detaljan i realan plan kako poboljšati vaše psiho fizičko stanje.
Ovisno o vašem stanju, odnosno tegobama dobit ćete detaljne preporuke kako integrirati ayurvedske principe u vlastiti život.

Savjeti uključuju upute o prehrani prema ayurvedskim načelima, ali i upute o životnom stilu koji je za vas najpogodniji. Također se uče vježbe disanja koje pomažu u nošenju sa svakodnevnim stresom.

Po potrebi, ovisno o tegobama preporučit ćemo vam i određene dodatke prehrani i / ili  terapiju čišćenja organizma kroz prehranu, bilje, masaže i tehnike opuštanja.

Kako izgleda ayurvedski pregled?

Konzultacije obično  započinju razgovorom o vašim navikama (prehrana, način života, aktivnost, probava, tegobe) kao i tegobama koje vas muče i koje biste željeli uravnotežiti / poboljšati.

Pregled, osim razgovora, uključuje i pulsnu dijagnostiku te dijagnostiku jezika.

Što je pulsna dijagnostika?

Pulsna dijagnostika je izuzetna tehnika koja podrazumijeva analizu pulsa na podlaktici koja istreniranom ispitivaču pruža detaljan uvid u opće stanje organizma, ali i pojedinih organa zasebno. Također, primjećuje se i stanje uma / emocija, a može se predvidjeti i poremećaj koji se tek razvija za koji osoba još nije niti svjesna da postoji. Puls je kao prozor u fizičko / mentalno / emotivni sklop pojedinca.

Ayurvedski pregled Ayurvedske konzultacije Pulsna dijagnostika Zagreb

Što je dijagnostika jezika?

Dijagnostika jezika je također tehnika pomoću koje se jasno vidi količina i priroda toksina na određenom organu ili tkivu. Dijagnosticira se upala ili stagnacija u probavnom traktu. Oblik, boja, tekstura, udubine, nakupine… na jeziku nam govore o problemima koji se događaju u organizmu.

Dijagnostika jezika

Još neka od učestalih pitanja…

Priznaje li svjetska zdravstvena organizacija Ayurvedu?
Da, priznaje! Kao tradicionalni sustav medicine.

Zagovara li Ayurveda samo vegetarijansku prehranu?
Ne, Ayurveda ne zagovara vegetarijanstvo, već cjelovitu balansiranu prehranu. Ali često naglašava kako je vegetarijanska prehrana bolja za organizam zbog raznih faktora koje danas potvrđuju i znanstvenici. Ako niste ili ne želite biti vegetarijanac, tada Ayurveda savjetuje što je najbolje od ribe ili mesa baš za vaš tip i za vaš poremećaj.

Je li ayurveda namijenjena i veganima?

Rasayana Ayurveda d.o.o. uvozi isključivo veganske i vegetarijanske proizvode koji su podobni svim ljudima, bili oni vegani, vegetarijanci ili svejedi. Za svakog se može i mora prilagoditi terapija, jer je upravo taj princip jedan od osnovih principa Ayurvede individualni pristup u svakom pogledu!

Ayurveda je religija?
Ayurveda nije religija. Ayurveda uči zdravlju tijela uma i duha, (uči holističkom pristupu životu i nama samima), pa se stoga može reći da ima dodira sa duhovnošću. No, Ayurveda kao tradicionalna medicina je znanost i slobodna je od religijske dogme.

Kome se preporučuju konzultacije?
Svima koji žele znati više o sebi, o svojoj konstituciji, o načinu prehrane koji njima odgovara itd. Ali i onima koji se loše osjećaju, bilo fizički ili mentalno.

Koji se poremećaji mogu uravnotežiti ayurvedom?
Na vrlo jednostavne načine putem prehrane, životnog stila i sa uzimanjem dodataka prehrani.

Mogu li uzimati ayurvedske dodatke prehrani uz „moderne lijekove“?
Naravno da možete! Dodaci prehrani nisu lijekovi, niti imaju interakciju sa lijekovima. Osobito u slučaju konzumacije sa vremenskim razmakom.

Koliko dugo i na koji način uzimati ayurvedske dodatke prehrani?
To ovisi o vašem stanju organizma, ono što želite postići… Neki dodaci prehrani se mogu uzimati jako dugo, a to su biljke iz grupe “rasayana”. Neki pak drugi dodaci prehrani se preporučaju uzimati kraće vrijeme…

Iskustva:

Ukoliko imate lično iskustvo sa Ayurvedskim pregledom i konzultacijama, molimo vas da opišete vaše iskustvo sa pulsnom dijagnostikom i uopšte kakvo je vaše iskustvo sa Ayurvedskim pregledom i dijagnostikom. Jeste li pokušali uskladiti životne navike sa Ayurvedskim preporukama? Kakvi su bili rezultati. Podelite kavo je vaše mišljenje i iskustvo sa Ayurvedom.

Podelite svoje iskustvo, komentar i mišljenje u polju za komentare na dnu stranice.

Upozorenje

Informacije iznesene u ovoj objavi preuzete su sa interneta. Blog je informativno-edukativnog karaktera, nije namijenjen terapiji, dijagnostici ili liječenju bolesti.

Leave a Reply