Arjuna stablo

Arjuna – Terminalia Arjuna

najbolja rasayana za zdravlje srca

Arjuna kora za srce

Arjuna se u Vedama naziva “divya aushadhi”: biljka koja “donosi” božanske kvalitete. 

Istu kvalitetu imaju biljke: guduchi, amalaki, tulsi i haritaki.

Na Sanskrtu, riječ Arjuna znači svijetlo / sjaj. Drugi prijevod sa sanskrita znači crveno. Kora ovog drveta je crvenkaste boje kao i naše srce i krv.

Stablo je vrlo visoko, naraste i do 30 metara. Zanimljivo je to da se u određeni dio godine stablo “ljušti”, te se vanjska kora odvaja. Simbolično stablo nudi svoju ljekovitu koru svim ljudima.

Arjuna je također ime heroja velike hinduističke bitke, Mahabharata. Arjuna je bio zaštitnik nsvoje obitelji u ovoj bitci. Ime Arjuna (Terminalia arjuna) dolazi zbog svoje tradicionalne uloge zaštite vitalnosti i zdravlja srca onih koji je uzimaju.

Kora drveta Arjuna se koristi tisućama godina širom Indije. Ayurveda tradicionalno koristi ovu koru za kardiovaskularne probleme, ali i za probleme sa mekanom stolicom. 

Arjuna se sve više spominje i kod liječnika zapadne medicine, jer su brojna znanstvena istraživanja pokazala njena snažna svojstva u borbi sa raznim srčanim tegobama. Odlično djeluje na smanjivanje kolesterola, visoki tlak, anginu pektoris, jačanje srčanog mišića, smanjuje otkucaje srca (aritmija), čisti koronarne arterije. Pomaže kod problema probavnog trakta, kao što su: ulcerozni kolitis i kronova bolest, zaustavlja krvarenja (hemeroidi, vaginalno krvarenje, čirevi) Isto tako Arjuna jako dobro djeluje na probleme sa koštanim tkivom: brže zacjeljivanje lomova, osteoporoza itd. 

Arjuna se tradicionalno koristi za promicanje emocionalne ravnoteže onima koji se osjećaju tužno. Arjuna liječi “slomljeno srce”, daje hrabrost, i jača volju.

Kora je vrlo bogata kalcijem i magnezijem.

Zanimljivo je da u kori drveta nalazimo i vrlo visok udio koenzima Q-10, koji je dokazano jako važan za srčani mišić.

Kvalitete Arjune po ayurvedi

 • Rasa (okus): oporo, gorko
 • Virya (potencija ili energija): hladi
 • Vipaka (post probavni efekt): ljuto
 • Prabhava (specijalno svojstvo): Hrdaya (tonik za srce) i Raktastambak (zaustavlja krvarenja)
 • Dosha: smiruje Pitta i Kapha doshu, blago podiže Vata doshu.
 • Hrdaya Rasayana – odlično djeluje na probleme sa srcem
 • Varnya – pomaže kod čireva
 • Pramehaghana – urinarni problemi (ponajviše kod krvarenja)
 • Medha hara – smanjuje masno tkivo (kolesterol)
 • Mutra virechana – diuretik
 • Vajikarana – afrodizijak
 • Rakta shodana – čisti krv
 • Rakta stambhaka – zaustavlja krvarenja
 • Sandhaniya – jača kosti
 • Kasa svasa hara – smiruje kašalj (naročito mokri) i respiratorne probleme
 • Udarda prasarna – smiruje urtikarije

 

Više o ovoj nevjerojatnom deblu i njegovom učinku na tijelo i um pretražite preko Googla. Postoji jako puno dokumentacije i znanstvenih radova.

 • Opće informacije Amla

  Opće informacije

  Arjuna je potencijalni kardioprotektivni agens koji pripada obitelji Combretaceae. To je ayurvedski dodatak prehrani koji se od Vedskog razdoblja spominje u mnogim drevnim indijskim medicinskim tekstovima, uključujući Charaka Samhita, Sushruta Samhita i Astang Hridayam.

  Kora je opisana kao adstrigentno, demulcentno, ekspektorantno, kardiotonično, stiptičko, antidisterično, adstrigentno za mokraću, a pokazalo se da je korisna kod prijeloma, čira, leukoreje, dijabetesa, anemije, kardiopatije i ciroze. Chakradatta, veliki drevni liječnik, preporučio ju je davati kao dekociju kore s mlijekom ili kao ghritu (pripravak s ghee ili maslacem). Dekokcija kore koristi se kao ispiranje ulkusa, dok se pepeo od kore propisuje za ubode zmija i uboda škorpiona. Svježi sok od lišća koristi se za liječenje praha ušiju i kore za liječenje srčanih bolesti plemena Malabar, Kerala.

 • Uporaba Amla

  Uporaba

  Kora debla Arjune posjeduje diuretička, inotropna i kronotropna svojstva. U Langendorffovoj pripremi srca za kunića pokazalo se da vodeni ekstrakt uzrokuje porast koronarnog protoka. Potvrđujući ranija otkrića nedavno, eksperimentalno istraživanje pokazalo je da vodeni ekstrakt arjune povećava silu kontrakcije srčanog mišića u žabljem srcu. Povećan je koronarni protok u izoliranom perfuziranom srcu kunića i proizveo je efekt bradikardije. Smatra se da se inotropni učinak posreduje visokom koncentracijom Ca ++ u biljci.

  Pokazalo se da sušena kora povećava endogene antioksidacijske spojeve srca štakora i sprečava oksidativni stres povezan s ishemijsko-reperfuzijskom ozljedom srca.

  Nedavno su Mythili et al. potvrdili ranija otkrića da triterpenoidi dobiveni iz ekstrakta arjune koji sadrže arjunolsku kiselinu pokazuju kardioprotektivnu aktivnost pojačavanjem endogenog sustava obrane antioksidanata.

 • Nuspojave Amla

  Nuspojave

  Arjuna se može smatrati vrlo sigurnim dodatkom prehrani.
  Posebne mjere opreza i upozorenja: ne pretjerivati sa dozom.
  Trudnoća i dojenje: savjetovati se sa liječnokom prilikom uzimanja.
  Ukoliko uzimate neke lijekove, tada je preporuka uzimati dodatak prehrane u razmaku od sat vremena.

   

  Kako Arjuna ne bi provocirala Vata doshu (zbog kvalitete suho i hladno), najbolje je da ju kombinirate sa biljkom Ashwagandha ili Amalaki ili ju pak uzimajte uz dodatak ghee-a. Ako se Vata dosha izbaci iz balansa, onda postoji mogućnost konstipacije. Ljudima koji su skloni konstipaciji, preporuča se da se Arjuna uzima sa ghee-om ili maslacem. Za srčane probleme se odlično slaže sa Lashunom – češnjakom. 

 • Doziranje Amla

  Doziranje

  Odgovarajuća doza Arjune ovisi o nekoliko čimbenika, poput starosti korisnika, zdravstvenog stanja i nekoliko drugih stanja. Arjuna je hrana tako da se može uzimati i do 1-2 kapsule 3 puta dnevno. Uvijek je najbolje početi sa manjom dozom pa postepeno povećati do veće doze, koju ne treba zadržavati duže vrijeme. Velike doze su preporučene za period od mjesec dana jer je to Rasayana terapija, pa se onda opet doze smanjuju na 1-2 kapsule 2 puta dnevno. Obavezno slijedite odgovarajuće upute na etiketama proizvoda i prije upotrebe posavjetujte se s ljekarnikom ili liječnikom ili drugim zdravstvenim radnikom.

Upozorenje

Informacije iznesene u ovoj objavi preuzete su sa interneta. Blog je informativno-edukativnog karaktera, nije namijenjen terapiji, dijagnostici ili liječenju bolesti.

Izvor: Web MD

Leave a Reply