Šatavari, Shatavari

Shatavari – Asparagus Racemosus

 

Shatavari je bodljikavi grm koji naraste od 1-2 metra.  Ayurveda koristi korijen ove biljke.

Riječ shatavari se sastoji od dva izraza: “shata”, što znači “stotinu”, i “vari”, što znači “nevjesta”. Prevodi se kao “ Žena koja je spremna stotinu puta biti nevjesta”. Drugim riječima – zdrava, jaka i plodna žena.

Shatavari je definitivno biljka koja je najbolji prijatelj svake žene, od mladosti do starosti. Sjajna je za razne poremećaje sa kojima se žene susreću u pubertetu, srednjoj dobi ili pak tijekom menopauze.

Sa druge strane Shatavari je jako dobar prijatelj i za muškarce, pogotovo Pitta tipove i povišene kiseline.  Shatavari hladi i iscjeljuje cijelo tijelo, smanjujući razne upale. Daje snagu ženama i muškarcima.

Ne zaboravimo da je Shatavari isto tako adaptogen, što znači da blagotovorno djeluje na um i emocije u stresnim situacijama.

Drevni ayurvedski tekst, Bhava Prakash, kaže da je Shatavari “kashayapaha”, što znači “pomoć u izgradnji svakog oštećenog tkiva”.

Shatavari kao i većinu drugih “rasayana” biljaka treba mudro koristiti (kako bi primili cijeli spektar djelovanja biljke) upravo zbog njihovog jakog detoksikacijskog svojstva. Definitivno je najbolje konzultirati se sa ayurvedskim praktičarom koji će savjetovati kako prvo očistiti (pripremiti) tijelo, a posebno jetru u ovom slučaju. Čišćenje jetre, krvi, crijeva, je od iznimne važnosti. Kao što jedanput godišnje vozite automobil na servis, tako bi trebalo očistiti i svoje tijelo.

Kvalitete biljke Shatavari prema ayurvedi

Rasa (okus): slatko i gorko
Virya (potencija ili energija): hladi
Vipaka (post probavni efekt): slatko
Dosha: smiruje Vata i Pitta doshu, ali povećava Kapha doshu. Obriši točku na kraju
Prabhava (specijalno svojstvo): “rasayana” tonik koji pomlađuje, afrodizijak i tonik za ženske organe

 • Opće informacije Amla

  Opće informacije

  Shatavari se uzgaja u različitim tropskim dijelovima svijeta kao što su Azija, Indija, Australija i Afrika. Shatavari je visok i trnovit mali grm, a naraste od jedan do dva metra. Obično se uzgaja na niskim visinama u hladu i u tropskim klimama širom Azije, Australije i Afrike. Korijen Shatavari je blijedo-smeđe boje, mekan je i fleksibilan.

   

  Shatavari je sjajan izvor fitokemikalija. Fitokemijske su biljne kemikalije koje potiču dobro zdravlje. Utvrđeno je da fitokemikalije prisutne u Shatavari igraju važnu ulogu u jačanju imunološkog sustava i u borbi protiv oksidativnog stresa. Ova aktivna načela također posjeduju antikancerogeno djelovanje.

   

  Shatavari obiluje sa raznim mineralima poput bakra, mangana, cinka i kobalta. Ostali minerali prisutni u dobroj količini su: kalcij, magnezij, selen i kalij. Osim minerala, Shatavari sadrži i vitamine poput vitamina A i askorbinske kiseline. Esencijalne masne kiseline poput gama linolenske kiseline također su prisutne u Shatavari. Gama linolenska kiselina vrlo je povoljna za liječenje artritisa, dijabetes melitusa, visoke razine kolesterola, srčanih bolesti i depresije.

 • Uporaba Amla

  Uporaba

  Zdravstvene prednosti Shatavari pripisuju se njegovim antioksidacijskim, afrodizijačkim sredstvima i adaptogenim svojstvima. Općenito, daje snagu i potiče imunitet, posebno kod žena. Povoljno djeluje kod žgaravice, žudnje za hranom, spermatoreje, neplodnosti itd.

  Istraživanjem je utvrđeno da Shatavari posjeduje širok raspon bioloških aktivnosti koje uključuju antifungalne, antitumorske, diuretičke i imunostimulirajuće učinke (stimulira imunološki sustav i bori se protiv infekcija). Uz to, Shatavari se također često koristi u liječenju živčanog sloma, proljeva, dizenterije i reume. Smatra se galaktagogom što povećava proizvodnju majčinog mlijeka.

   

  Istraživanja pokazujeu da je Shatavari dobar kod slijedećih problema:

  • Visoka razina glukoze u krvi ili dijabetes tipa 2
  • Visoka razina kolesterola i triglicerida
  • Hormoni kao poremećaji hormonalnog sustava
  • Bakterijske i gljivične infekcije
  • Proljev i dizenterija
  • Edemi ili nakupljanje viška tekućine
  • Neplodnost
  • Menstruacija i menopauza, neredovita menstuacija, obilna ili oskudan
  • Slaba laktacija
  • Višak stresa i depresije
  • Čir na želucu
  • Povišena kandida
  • Bolesti jetre
  • Anksioznost i depresija
  • Imunomodulatorna aktivnost – podiže imunitet

   

  Pročitajte brojna istraživanja ovdje: https://scholar.google.hr/scholar?hl=hr&as_sdt=0,5&as_vis=1&q=asparagus+racemosus

 • Nuspojave Amla

  Nuspojave

  Shatavari se može smatrati vrlo sigurnom biljkom jer je zapravo hrana, ali treba se držati količina koje su propisane.
  Posebne mjere opreza i upozorenja: ne pretjerivati sa dozom.
  Trudnoća i dojenje: savjetovati se sa liječnokom prilikom uzimanja. Prevelike doze shatavarijabi mogle uzrokovati pobačaje, pa bi trudnice trebale izbjegavati ovu biljku u velikim količinama.
  Ne uzimajte ovu biljku s drugim sedativima ili lijekovima protiv tjeskobe ili za smanjivanje tlaka.
  Ukoliko uzimate neke lijekove, tada je preporuka uzimati dodatak prehrane u razmaku od sat vremena.
  Shatavari može smanjiti apetit.

 • Doziranje Amla

  Doziranje

  Odgovarajuća doza shatavarija ovisi o nekoliko čimbenika, poput starosti korisnika, zdravstvenog stanja i nekoliko drugih stanja. Shatavari je zapravo hrana, tako da se može uzimati i do 3 kapsule 3 puta dnevno. Uvijek je najbolje početi sa manjom dozom pa postepeno povećati do veće doze, koju ne treba zadržavati duže vrijeme. Velike doze su preporučene za period od mjesec dana jer je to Rasayana terapija, pa se onda opet doze smanjuju na 1-2 kapsule 2 puta dnevno. Obavezno slijedite odgovarajuće upute na etiketama proizvoda i prije upotrebe posavjetujte se s ljekarnikom ili liječnikom ili drugim zdravstvenim radnikom.

   

  Zbog “guru” (prevodi se kao “teško”) kvalitete, Shatavari nekome može biti težak za probaviti. To su isključivo ljudi koji imaju puno toksina (ama) i njima se savjetuje da prvo očiste toksine kako bi kasnije uživali u svim blagodatima koje pruža ova predivna biljka.

Upozorenje

Informacije iznesene u ovoj objavi preuzete su sa interneta. Blog je informativno-edukativnog karaktera, nije namijenjen terapiji, dijagnostici ili liječenju bolesti.

Izvor: Web MD

Leave a Reply