Češnjak, Lashuna

Lashuna – češnjak

 

Češnjak najviše djeluje na Vata & Kapha doshu, a Pitta doshu povećava. Češnjak posebno voli srce, pluća i crijeva. Ayurveda nam govori da je sam češnjak dovoljan da uravnoteži sve Vata poremećaje.

Lashuna na Sanskritu znači “ono što uništava bolesti srca”.
Ayurveda još češnjak naziva i “Rasona” što znači “ono što ima sve okuse – osim kiselog”.

Kvalitete Češnjaka po ayurvedi

Rasa (okus): slatko, slano, ljuto, gorko i oporo
Virya (potencija ili energija): grije
Vipaka (post probavni efekt): ljuto
Dosha: balansira Vata i Kapha doshu, a podiže Pitta doshu
Prabhava (specijalno svojstvo): antiupalno svojstvo posebno na područje zglobova

Više o ovom nevjerojatnom plodu i njegovom učinku na tijelo i um pretražite preko Googla. Postoji jako puno dokumentacije i znanstvenih radova.

 • Opće informacije Amla

  Opće informacije

  Češnjak se prvi put spominje već u drevnom Egiptu gdje su ga obožavali i smatrali svetim, a u sustavu Ayurvede je izrazito cijenjen.

  Biolog Louis Pasteur napravio je jedan test. Stavio je češnjak u Petrijevu zdjelicu punu bakterija. Na njegovo iznenađenje češnjak je ubio sve bakterije. Tijekom povijesti se često koristio kao antibiotik u ratovima kao sredstvo za dezinfekciju rana, sprečavanja gangrene itd.

  Nije potrebno objašnjavati sve dobrobiti češnjaka, niti ih je moguće sve nabrojati.

  Češnjak spada u obitelj Alliaceae. Vjeruje se da je podrijetlom iz planinskog područja srednje Azije, odakle se proširio po cijelom svijetu. Češnjak je dobro poznat po svojim ljekovitim svojstvima, a nijviše se koristi u kulinarske svrhe u svim kuhinjama svijeta.

  Češnjak sadrži puno fito-hranjivih tvari, minerala, vitamina i antioksidansa. Češnjakov miris i okus najviše sadrže spoj koji je poznat kao allicin. Laboratorijska istraživanja su pokazala da allicin smanjuje proizvodnju kolesterola u našem tijelu. Allicin također opušta stisnute krvne žile kroz otpuštanje dušikovog oksida što pak dovodi do smanjivanja tlaka. Allicin i drugi bitni spojevi također imaju antibakterijsko, antivirusno, antiparazitsko, antiupalno i antigljivično djelovanje.

  Izreka kaže “jedna jabuka svaki dan drži liječnika daleko od nas”.

  Za češnjak vrijedi “jedan češanj svaki dan drži bolest daleko od nas”.

 • Uporaba Amla

  Uporaba

  Visok kolesterol

  Pojedine preliminarne studije pokazuju da uzimanje indijske koprive u trajanju od 4 tjedna smanjuje lipoprotein niske gustoće (LDL, ili “loš”) kolesterol kod ljudi s visokim kolesterolom. Druga rana istraživanja pokazuju da uzimanje ekstrakta indijske koprive 12 tjedana smanjuje LDL kolesterol kod pretilih ljudi.

   

  Osteoartritis

  Pojedine preliminarne studije pokazuju da uzimanje dvije kapsule ayurvedske formule koja sadrži Amalaki i nekoliko drugih sastojaka tri puta dnevno tijekom 24 tjedna jednako korisno kao i uzimanje glukozamin sulfata ili lijeka celekoksiba za smanjenje boli kod osoba s osteoartritisom koljena.

   

  Probavni sustav

  Treba ga koristiti kod slabe probavne vatre (rad enzima i metabolizma), probavnih smetnji, zatvor, bolova u probavnom traktu, parazita i viška sluzi. Češnjak je lagani laksativ, te stimulira rad jetre. Potiče cirkulaciju u cijelom tijelu. Ne smije se koristiti kod hemoroida. Koristi se i za stimuliranja želučane kiseline – nedostatak apetita, povećana slina u ustima..

   

  Dišni sustav

  Treba ga koristiti kod kašlja, astme, promuklosti glasa, rinitisa, tuberkuloze i štucanja, da bi svojim masnim i prodornim osobinama uzrokovao iskašljavanje Kapha doshe – sluzi. Rasona uzrokuje pomicanje prane prema naprijed i smirivanje kod Vata-Kapha bolesti prsnog koša. Češnjak i Pippali odmah olakšavaju rinitis povezan s tuberkulozom.

   

  Krvožilni sustav

  Potiče rad srce i cirkulaciju zbog svojih vrućih i prodornih osobina i uklanja edeme.

   

  Hipertenzija

  Akumulacija povraćenog masnog tkiva u vaskularnim zidovima uklanja se češnjakom i na taj način se smanjuje krvni tlak.

   

  Arterioskleroza i kolesterol

  Brojna klinička ispitivanja pokazala su da češnjak dobro djeluje na naše srce snižavanjem ukupnog kolesterola i krvnog tlaka. Češnjak ima sposobnost borbe protiv stvaranja plaka u arterijama. Njegova sposobnost snižavanja kolesterola u krvi može zauzvrat smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti. Češnjak snižava ukupni kolesterol, LDL kolesterol (loš kolesterol) i trigliceride.

   

  Reumatoidni artritis

  Češnjak probavlja toksine koji cirkuliraju u tijelu i nakupljaju se u zglobovima.
  Posebno je dobar kod simptoma kao: hladnoća, ukočenost, suhoća itd.

 • Nuspojave Amla

  Nuspojave

  Češnjak se može smatrati vrlo sigurnom biljkom jer je zapravo hrana, ali treba se držati količina koje su propisane.
  Posebne mjere opreza i upozorenja: ne pretjerivati sa dozom.
  Trudnoća i dojenje: savjetovati se sa liječnokom prilikom uzimanja. Prevelike doze češnjaka bi mogle uzrokovati pobačaje, pa bi trudnice trebale izbjegavati ovu biljku u velikim količinama.
  Ne uzimajte ovu biljku s drugim sedativima ili lijekovima protiv tjeskobe ili za smanjivanje tlaka. Velike doze mogu uzrokovati proljev, smetnje u želucu i povraćanje, što nije čest slučaj ali je moguće.
  Ukoliko uzimate neke lijekove, tada je preporuka uzimati dodatak prehrane u razmaku od sat vremena.

 • Doziranje Amla

  Doziranje

  Odgovarajuća doza češnjaka ovisi o nekoliko čimbenika, poput starosti korisnika, zdravstvenog stanja i nekoliko drugih stanja. Češnjak je zapravo hrana, tako da se može uzimati i do 3 kapsule 3 puta dnevno. Uvijek je najbolje početi sa manjom dozom pa postepeno povećati do veće doze, koju ne treba zadržavati duže vrijeme. Velike doze su preporučene za period od mjesec dana jer je to Rasayana terapija, pa se onda opet doze smanjuju na 1-2 kapsule 2 puta dnevno. Obavezno slijedite odgovarajuće upute na etiketama proizvoda i prije upotrebe posavjetujte se s ljekarnikom ili liječnikom ili drugim zdravstvenim radnikom.

  Češnjak je biljka koja je dosta ljuta i zato se ljudima savjetuje da se uzima neposredno prije obroka, kako bi se izbjegla potencijalna žgaravica.

Upozorenje

Informacije iznesene u ovoj objavi preuzete su sa interneta. Blog je informativno-edukativnog karaktera, nije namijenjen terapiji, dijagnostici ili liječenju bolesti.

Izvor: Web MD

Leave a Reply