Brahmi

Brahmi – Bacopa Monnieri

Super hrana za mozak

Ime Brahmi dolazi od termina u Sanskritu, Brahman. Brahman u prijevodu označava totalnost postojanja, Božansku svijest. Brahman sadrži sve, od najdaljih galaksija, zvijezda, raznih bića, organizama pa sve do uma i emocija. Brahman je znanje / svijest koja je prisutna u cijelom postojanju i u nama samima. U Ayurvedi se kaže da osoba koja uzima Brahmi s vremenom poprima kvalitete Brahmana i dobiva uvid u Brahmana. Kada je naš um povezan sa najdubljim dijelom naše svijesti, tada može znati sve! Na ovaj način su drevni mudraci imali uvid u prirodu svemira, ljudi, biljaka, hrane itd., i to sve bez laboratorija, nego samo uz pomoć jasnog i čistog uma.

Znanje je dostupno duboko u svima nama, i nitko nema više ili manje znanja od drugih. Jedina je razlika u pristupu tom znanju, a to ovisi o tome kako naš mozak funkcionira.

Uloga Brahmija je da nahrani fizički i suptilni dio mozga, kako bi mogao reflektirati inteligenciju i svijest u mislima, govoru i djelima.

Prema Ayurvedi, tri glavne komponente uma su: dhi (snaga-moć učenja), dhriti (moć zadržavanja i procesuiranja), smriti (moć prisjećanja). Moderna istraživanja isto tako ukazuju na ova tri ključna faktora mentalnog funkcioniranja. Ne samo to, nego to i dokazuju poboljšanje u sva tri aspekta prilikom korištenja Brahmija. I ne samo to, prilikom korištenja Brahmija, dokazano je poboljšanje u sva tri aspekta.

Kada god postoji nedostatak koordinacije između dhi, dhriti i smriti, veza između uma i svijesti postaje slaba i osjetila počinju posjedovati um. U isto vrijeme, zadovoljstvo i tolerancija se počinju smanjivati, a um počinje tražiti grešku u svemu.

Taj proces se naziva pragyaparad na Sanskritu.

Nemogućnost kontroliranja osjetila i bivanje u ratu s njima, donosti stanje duboke razočaranosti, osjećaja krivnje, žaljenja i straha.

 

Kvalitete Brahmija

 • Rasa (okus): Gorko (bitter) tikta, Oporo (Astringent – Kashaya), Slatko (sweet) Madhura
 • Virya (potencija ili energija): Hladi (Cold – Sita)
 • Vipaka (post probavni efekt): Slatko (sweet) Madhura
 • Dosha: umiruje Kapha i Vata doshu
 • Prabhava (specijalno svojstvo): emotivni balans i memorija

U Ayurvedi se Brahmi ne koristi samo za um, nego i za tijelo.
Brahmi se spominje na puno mjesta u drevnim tekstovima kao odličan dodatak prehrani za: 

 • Ayushya – dugovječnost
 • Medhya Rasayana – jačanje intelekta
 • Majjadhatya Rasayana – pomlađuje živčani sustav
 • Balya – daje snagu, posebno umu
 • Jeevaniya – pospješuje životnu energiju
 • Nidrajanana – potiče dobar san
 • Hridaya – tonik za srce
 • Dhana – bogatstvo

 

Brahmi je koristan za sve, od djece do starijih osoba. Kod djece za hiperaktivnost, autizam, učenje. Kod starijih osoba za demenciju, jasniji um, Alzheimer ili Parkinsonov sindrom. Za osobe srednje životni dobi odličan je stimulans uma, koji u isto vrijeme ublažava utjecaj stresa.

 • Opće informacije Amla

  Opće informacije

  Bacopa monniera je mala, puzava biljka s brojnim granama dužine 10-30 cm. Lišće je meko i mesnato. Cvijeće je bijele i ljubičaste boje. U Indiji i tropima prirodno raste na mokrom tlu, plitkoj vodi i močvarama. Biljka se može naći na visinama do 1200 m, pa sve do razine mora. Lako se uzgaja ako je na raspolaganju odgovarajuća voda tj. vlažno tlo. Ljeti se pojavljuju cvjetovi, a cijela biljka se koristi u terapeutske svrhe. Kao i većina drugih Rasayana biljaka, Brahmi je hrana, i jede se svjež ili blago kuhan. Biljka raste brže na visokim temperaturama 33-40 C i vlažnosti od 65-80%.

 • Uporaba Amla

  Uporaba

  Brahmi i koža

  Psihoneuroimunologija opisuje kemijske reakcije, kao što je otpuštanje kortizola i drugih toksina u krvotok, kada smo pod stresom. To uzrokuje toksični kemijski nusprodukt koji je sačinjen od stalnih negativnih misli koje u konačnici utječu na kožu. Većina kožnih problema su autoimune prirode, što po Ayurvedi znači da je previše toksina u krvi, jetri i cijelom tijelu. Jačajući um i sve njegove kvalitete, Brahmi djeluje na sami korijen autoimunog problema sa kožom. Brahmi je jako dobar za zdravo funkcioniranje jetre, što je naravno povezano sa pročišćavanjem krvi, što na kraju dovodi do zdrave kože.

   

  Stres
  Prvi izolirani alkaloid iz brahmija bio je “Brahmine”. Provedena su različita istraživanja kemijske konstitucije, terapeutske moći i farmakoloških učinaka. Dva važna alkaloida brahmija su saponini i steroli. Posebna istraživanja “bacosides” A i B ukazuju da Brahmi ima nootropno djelovanje (stimulira dopamin i norepinefrin, kognitivne sposobnosti).
  Daljnja istraživanja ukazuju da Brahmi stimulira serotonin i GABA receptore, te djeluje kao antidepresiv i anksiolitik.

 • Nuspojave Amla

  Nuspojave

  Brahmi se može smatrati vrlo sigurnom biljkom za većinu ljudi, ukoliko se konzumira u količinama koje su propisane. Brahmi se i dalje u nekim djelovima Indije konzumirao kao hrana.
  Posebne mjere opreza i upozorenja: ne pretjerivati sa dozom.
  Trudnoća i dojenje: savjetovati se sa liječnokom prilikom uzimanja. Prevelike doze brahmija bi mogle uzrokovati pobačaje, pa bi trudnice trebale izbjegavati ovu biljku u velikim količinama. Nepovoljni učinci brahmija mogu uključivati suha usta, žeđ, mučninu, probavne smetnje, pospanost, umor ili palpitacije, što nije čest slučaj ali je moguće.

  Ukoliko uzimate neke lijekove, tada je preporuka uzimati dodatak prehrane u razmaku od sat vremena.

 • Doziranje Amla

  Doziranje

  Odgovarajuća doza Brahmija ovisi o nekoliko čimbenika, poput starosti korisnika, zdravstvenog stanja i nekoliko drugih stanja. Brahmi je zapravo hrana, tako da se može uzimati i do 2 kapsule 3 puta dnevno. Uvijek je najbolje početi sa manjom dozom pa postepeno povećati do veće doze, koju ne treba zadržavati duže vrijeme. Velike doze su preporučene za period od mjesec dana jer je to Rasayana terapija, pa se onda opet doze smanjuju na 1-2 kapsule 2 puta dnevno. Obavezno slijedite odgovarajuće upute na etiketama proizvoda i prije upotrebe posavjetujte se s ljekarnikom ili liječnikom ili drugim zdravstvenim radnikom.

  Brahmi jako dobro djeluje kada se konzumira zajedno sa Ashwagandhom. Zajedno imaju odličan relaksirajući efekt efekt na um i tijelo.

Upozorenje

Informacije iznesene u ovoj objavi preuzete su sa interneta. Blog je informativno-edukativnog karaktera, nije namijenjen terapiji, dijagnostici ili liječenju bolesti.

Izvor: Web MD

Iskustva:

Kakva su vaša iskustva sa Brahmijem? Imate li neki savjet za podijeliti ili biste željeli nešto komentirati vezano za Bacopa monnieri? Jeste li do sada primjenjivali neki od oblika Bramija (Brahmi ulje, Brahmi prah, Brahmi extrakt, kapslue, Bacopa cvijet ili Bacopa biljka…) i koji vam se pokazao kao najbolji? Kakvo je bilo vaše osobno iskustvo i kakvi su bili rezultati.

Podijelite svoje iskustvo, komentar i mišljenje u polju za komentare na dnu stranice.

Leave a Reply