Guduchi

Guduchi – Tinospora Cordifolia

Prvi puta se spominje u staroj Indiji prije 12.000 godina i u njihovoj mitologiji se govori da je Guduchi spasio ljude od starenja te ih podizao iz mrtvih.

Guduchi je jedna od najboljih biljaka koja balansira Vata i Pitta doshu, ali djeluje i vrlo snažno na Kapha doshu. Iskreno, osobno mi je najdraža, jer ima višestruku moć djelovanja, za čiji opis ne bi bilo dovoljno ni par stranica. Ono što je posebno za ovu biljku je da zagrijava, ali u isto vrijeme otklanja višak Pitta doshe (vatra) iz tijela i jača Agni (probavnu vatru).

Guduchi je jako dobar za čišćenje jetre i krvi.

Izrazito je satvičan po prirodi. Također jača Agni (probavnu vatru, metabolizam) u svim tkivima i u svim stanicama. Agni tj. metabolički mehanizam je po Ayurvedi prisutan u svim tkivima i stanicama, isto tako i na mentalnom i emotivnom planu. Jer sve moramo probavljati: hranu, misli, emocije. Guduchi je izrazito dobar za jačanje sadhaka agnija. Sadhaka Agni su zapravo neurohormoni koji su u mozgu, srcu i po cijelom tijelu. Sadhaka Pitta je dio Pitta doshe koji je odgovoran za srce i procesuiranje emocija, adisbalans ove energije je odgovoran za depresiju. Dakle kome je jaka sadhaka pitta taj nema problema sa depresijom, a za nas ostale tu je guduchi! 🙂

Guduchi je jedina biljka u Ayurvedi koja čisti sve tri vrste toksina zvane Ama, Amavisha I Garavisha.

 • Ama – metabolički toksini
 • Amavisha – reaktivni toksini unutar tijela koji proizlaze iz metaboličkih toksin (ama)
 • Garavisha – toksini iz okoliša. Pesticidi, teški metali, zagađenje itd. Ovo je posebno bitno u današnje vrijeme kada smo svi prepuni takvih toksina!!!

Čišćenje od te tri vrste toksina doprinosi vraćanju prirodne inteligencije tijela i uma.

Guduchi kao i većinu drugih “rasayana” biljaka treba mudro koristiti (kako bi primili cijeli spektar djelovanja biljke) upravo zbog njihovog jakog detoksikacijskog svojstva. Definitivno je najbolje konzultirati se sa ayurvedskim praktičarom koji će savjetovati kako prvo očistiti (pripremiti) tijelo, a posebno jetru u ovom slučaju.

Čišćenje jetre, krvi, crijeva, je od iznimne važnosti. Kao što jedanput godišnje vozite automobil na servis, tako bi trebalo očistiti i svoje tijelo.

Kvalitete Guduchija po ayurvedi

Rasa (okus): gorko, trpko, slatko, ljuto
Virya (potencija ili energija): grije
Vipaka (post probavni efekt): slatko
Dosha: balansira sve tri doshe, najviše djeluje na Vata i Pitta doshu
Prabhava (posebno svojstvo / kvaliteta): “vakshagni dipani” – u prijevodu, “ono što jača plamen srca I fizički I emotivno” ; “medhya rasayana” – “pomlađuje um” ; “vyasthapana prabhava” – sposobnost zadržavanja mladosti ; “vishaghna” – “antitoksičnost”

 • Opće informacije Amla

  Opće informacije

  U Ayurvedi postoje tri biljke koje se smatraju nektarom – Amritom.
  To su: Lashuna (češnjak), Haritaki i Guduchi. Od ove tri, Guduchi se smatra najvećim nektarom.

   

  Drevni tekst Bhava Prakash biljku Guduchi naziva Chinnodbhava, što u prijevodu znači “raste čak i kada se odreže”.

   

  Kada se odreže od korijena, može preživjeti mjesecima čak i bez vode, hraneći se samo zrakom. Ne samo da može preživjeti nego i dalje rasti!

   

  To je biljka koja ima najveću udio prana shakti – “životne snage od svih biljaka”. Guduchi može apsorbirati vlagu i nutrijente direktno iz zraka . Na isti način pomaže ljudima apsorbirajući i eliminirajući toksine iz tijela. Ne samo da otklanja toksine, nego balansira sve tri doshe, cijeli metabolički sistem (sve vrste Agnija – probavne vatre), sva tkiva (dhatu) te jača Ojas (imunitet). Nije slučajno da Guduchi ima ovakve kvalitete!

   

  Veliki i široko rasprostranjeni grm (penjačica) s nekoliko zavojitih grana s različitom vrstom morfologije. Stabljika biljke je u prirodi vlaknasta, mesnata; kora je bijela do siva. Prašak stabljike je kremasto smeđe ili tamno smeđe boje, karakterističnog je mirisa, gorkog okusa, a koristi se kod dispepsije, groznice i problema urinarnog trakta. Škrob dobiven iz stabljike poznate kao “Guduchi-sattva” je vrlo je hranjiv i lako probavljiv.

 • Uporaba Amla

  Uporaba

  Guduchi je jedna od najistraživanijih ayurvedskih biljaka. Ovo su neke od dobrobiti ove biljke.

   

  Jaki antioksidant

   

  Antimokrobna svojstva

  Antimikrobne aktivnost T. Cordifolia s različitim otapalima na različite mikroorganizme pokazala je dobro antifungalno i antibakterijsko djelovanje [61]. Jeyachandran i sur., izvijestili su o antimikrobnoj aktivnosti matičnih ekstrakata in vitro analizom i na gram-pozitivne i gram-negativne bakterije, te su pokazali dobro terapijsko djelovanje na zarazne bolesti. Metanolni ekstrakt T. cordifolia protiv obje skupine bakterija [62]. Narayanan i sur., Izvijestili su o antibakterijskom djelovanju biljaka koje ekstrahiraju protiv Escherichia coli, Proteus vulgaris, Salmonella typhi, Salmonella paratyphi, Salmonella typhimurium, Klebsiella pneumoniae Pseudomonas aeruginosa, Enterobacter aerogene, Shigella flexneri, a Staphylocecsesea, Staphylocecese, Staphylocecesese, Staphylocecesese, Marsececococese, Staphylocecese, Staphylocecese, Staphylocecese, Staphylocecese ) [63].

   

  Dobro djeluje na dijabetes tip 2

  Guduchi Prasant i dr. Izdvojili su alkaloide, srčane glikozide, saponine, flavonoide, tanine i steroide koji sadrže svojstvo protiv dijabetesa. Alkaloidi iz ove biljke pokazali su djelovanje posredovano inzulinom zbog hormona inzulina [76].

   

  Čišćenje jetre i obnavljanje jetre, oštečena jetra

  Sharma i sur., proučavali su ekstrakt stabljike i listova biljke koji su pokazali hepatoprotektivni učinak na miševima švicarskih albino mužjaka protiv toksičnosti izazvane olovnim nitratom [71]. Sinergistička primjena vodenog ekstrakta stabljike i lista povećala je aktivnost SOD i CAT i smanjila razinu enzima AST, ALT, ALP i ACP. http://www.ancientscienceoflife.org/article.asp?issn=0257-7941;year=2012;volume=31;issue=4;spage=151;epage=159;aulast=Saha

   

  Stres

  Sarma i sur., Izvijestili su da etanolni ekstrakt vrste T. cordifolia u dozi od 100 mg / kg daje značajno antistresno djelovanje u svim parametrima u usporedbi sa standardnim lijekom diazepamom (doza od 2,5 mg / kg) [83].

   

  Rak

  Dosta je istraživanja napravljeno na temu tumora. Istražene vrste raka poput: rak kože, rak dojke, rak debelog crijeva, rak prostate, raka mozga.
  https://scholar.google.hr/scholar?q=tinospora+cordifolia+cancer&hl=hr&as_sdt=0&as_vis=1&oi=scholart

   

  HIV i druga vlirusna oboljenja 

  Listovi ekstrakta T. cardifolia pokazuju anti-HIV 1 aktivnost i ova biljka ima veliki potencijal za razvoj korisnih lijekova. Izlučivanje važnih biološki aktivnih fitokemikalija iz ove biljke zasigurno će biti korisno u zaštiti i liječenju različitih virusnih bolesti kod ljudi. https://bmcinfectdis.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-2334-12-S1-P10

  Kalikae i sur., Pokazali su da ekstrakt korijena T. cordifolia utječe na imunološki sustav HIV pozitivnog pacijenta. Ekstrakt stabljike Tinospora cordifolia smanjuje sposobnost broja eozinofila, stimulaciju B limfocita, makrofaga, razinu hemoglobina i polimorfuklearne leukocite [90, 91].

   

  Osteoporoza i artritis

  Abiramasundari i sur., izvijestili su da T. cordifolia utječe na proliferaciju, diferencijaciju i mineralizaciju koštanog matriksa u sustavima osteoblastnih modela in vitro i stoga pronalazi potencijalnu primjenu kao anti-osteoporozni lijek. Pokazalo se da alkoholni ekstrakt vrste T. cordifolia potiče rast osteoblasta, povećavajući diferencijaciju stanica u osteoblastičnu liniju i povećavajući mineralizaciju koštanog matriksa [93].

  Ekstrakt Tinospore cordifolije može učinkovito djelovati na autoimuni artritis. Guduchi posjeduje imunološke i molekularne mehanizme koji su bili u osnovi protuupalnih i anti-koštanih resorpcijskih učinaka. Ranije je objavljeno da Guduchi može inhibirati artritis u CIA modelu17 i modulirati posrednike imunološkog odgovora u drugim bolestima. https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/0394632015608248

   

 • Nuspojave Amla

  Nuspojave

  Guduchi se može smatrati vrlo sigurnom biljkom jer je zapravo hrana, ali treba se držati količina koje su propisane.
  Posebne mjere opreza i upozorenja: ne pretjerivati sa dozom.
  Trudnoća i dojenje: savjetovati se sa liječnokom prilikom uzimanja. Prevelike doze guduchi-ja bi mogle uzrokovati pobačaje, pa bi trudnice trebale izbjegavati ovu biljku u velikim količinama.
  Ne uzimajte ovu biljku s drugim sedativima ili lijekovima protiv tjeskobe ili za smanjivanje tlaka. Velike doze mogu uzrokovati proljev, smetnje u želucu i povraćanje, što nije čest slučaj ali je moguće.
  Ukoliko uzimate neke lijekove, tada je preporuka uzimati dodatak prehrane u razmaku od sat vremena.

  Dijabetes: Tinospora cordifolia može sniziti razinu šećera u krvi. Koristite ju oprezno ako imate dijabetes i nadzirite razinu šećera u krvi. Doze lijekova protiv dijabetesa možda će se morati prilagoditi.

  “Autoimune bolesti” poput multiple skleroze (MS), lupusa (sistemski eritematozni lupus, SLE), reumatoidnog artritisa (RA) ili drugih stanja: Tinospora cordifolia može uzrokovati aktivniji imunološki sustav, a to može povećati simptome autoimune bolesti. Ako imate jedno od ovih stanja, najbolje je savjetovati se sa ljekarnikom ili liječnikom.

 • Doziranje Amla

  Doziranje

  Odgovarajuća doza guduchija ovisi o nekoliko čimbenika, poput starosti korisnika, zdravstvenog stanja i nekoliko drugih stanja. Guduchi je zapravo hrana, tako da se može uzimati i do 3 kapsule 3 puta dnevno. Uvijek je najbolje početi sa manjom dozom pa postepeno povećati do veće doze, koju ne treba zadržavati duže vrijeme. Velike doze su preporučene za period od mjesec dana jer je to Rasayana terapija, pa se onda opet doze smanjuju na 1-2 kapsule 2 puta dnevno. Obavezno slijedite odgovarajuće upute na etiketama proizvoda i prije upotrebe posavjetujte se s ljekarnikom ili liječnikom ili drugim zdravstvenim radnikom.

Guduchi biljka

Upozorenje

Informacije iznesene u ovoj objavi preuzete su sa interneta. Blog je informativno-edukativnog karaktera, nije namijenjen terapiji, dijagnostici ili liječenju bolesti.

Izvor: Web MD

Leave a Reply