Ayurvedske preporuke – ljeto

Preporuka za prehranu i životni stil tijekom ljeta

Greeshma Ritu (ljetno godišnje doba)

Drevni mudraci su primijetili da se prelaskom iz sezone u sezonu mijenja ne samo okolina nego i fizičko-metnalna-emotivna struktura čovjeka. Kako bi pomogli sami sebi potrebno je poznavati neke jednostavne principe te ih primjenjivati u svakodnevnom životu. Danas je život okrenut prema van a ne prema unutra i samim time čovjek ne razaznaje što je ispravno za njega, a što ne. Mudraci su primjetili da se tijekom svake sezone doshe (vata, pitta ili kapha) nakupljaju te bi se trebale izbaciti na prelasku sezone jer će nas u suprotnom uloviti određeni poremećaj. Recimo ako zimi jedemo dosta smrznute hrane, hrane koja ima hladnu kvalitetu i koja hladi organizam. Znači, tijekom zime je prirodno povećana kapha dosha (između ostalog kapha ima dosta sluzi sama po sebi) i ako jedemo kvalitete koje povećavaju kapha doshu tada će se na prijelazu iz zime u proljeće javljati problemi kao: alergije, česte prehlade, upale respiratornog trakta itd. Ako se pridržavamo principa možemo izbjeći navedene probleme ako koristimo logiku. 

Vruće kvalitete ljeta povećevaju Pitta doshu, kako bi lako prošli kroz sezonu trebamo se pridržavati dijete i životnog stila koji samanjuju prirodno podignutu pitta doshu izvana i iznutra. Izbjegavajte tijekom ljetnih mjeseci hranu i piće koji imaju okus: slano, ljuto i kiselo. Koristite više okuse: slatko, trpko i gorko. 

 

šta jesti na ljeto preporuke

Prehrana koju Ayurveda preporučuje za ljeto:

Pitta dosha se brzo akumulira od 10-11 h tako da je bitno da pojedete nešto u tom periodu. Tako nećemo povećati pitta doshu, isto tako je bitno ne preskakati obroke niti gladovati tijekom ljeta. Ghee je najbolji prijatelj pitta doshi naročito ljeti. Možete ga dodavati u hranu. Izbjegavajte hladna (smanjuje rad enzima i usporava probavu što stvara toksine i uzrokuje bolesti, povlaći se zubno meso…) ili vruća pića.

Neke od najboljih namirnica za ljeto su: svježi krastavac, klice, salata, šparoge, brokula, basmati riža, crvena leća, kokosovo mlijeko, batat. Na kraju jela dodajte žličicu ghee-a.

Za doručak je idealno jesti zobene pahuljice sa mlijekom ili ghee-om i malo grožđica. Integralni kruh sa malo ghee-a i džemom je isto dobar izbor za doručak. Cijeđeni sokovi ili voćne salate. Izbjegavajte voće sa drugim namirnicama. Ljudi pitta konstitucije se možda ne zadovolje samo voćem ujutro je će ga brzo probaviti i biti gladni za 1 h.

Ručak bi trebao biti od 12 – 14 h. Jedite basmati rižu, cjelovite žitarice, mahune, grašak, mungo grah, tofu, batat, krastavce, tikvice, salate itd. Izbjegavajte crveno meso i ljute začine jer povećavaju vrućinu u tijelu. Riba ili račići su ok.

Večera je idealna do zalaska sunca, a hrana je ista kao i za ručak osim manje salate jer se teško probavlja tijekom noći. Ljeti je dobro jesti dosta salate, ali ju izbjegavajte za večeru. 

najboja hrana za ljeto

Nekoliko vrlo ukusnih i osvježavajućih pića za ljeto

  • Ujutro – izrežite ½ krastavca i dodajte ½ čaše mlijeka sobne temperature u blender te dodajte prstohvat kardamoma i malo nerafinirianog šećera. Popijte ovo između doruča i ručka i cijeli dan ćete biti rashlađeni i svježi.
  • Navečer – prokuhajte šalicu mlijeka pa ga ohladite i dadajte malo ružine vodice ili kardamoma, nerafiniranog šećera i blanširanog i usitnjenog badema. Ovakvo mlijeko hladi i produbljuje san te povećava Ojas – životna energija, vitalnost.
    Druga opcija za prije spavanje je takozvano zlatno mlijeko. Prokuhajte šalicu mlijeka sa ½ čajne žličice kurkume te dodajte malo nerafiniranog šećera. Ovo piće ne samo da hladi već je jako dobro za probleme sa plućima, kostima, upalama, kožnim problemima itd.
  • Svježe cijeđeni sok od tikvica smanjuje vrućinu u tijelu i jado dobro djeluje na kožne probleme.
  • Sok od aloe vere ili sok od kokosa su izvrstan izbor.

Izbjegavajte:

  • Obilne obroke i tešku hranu
  • Masnu hranu i ukiseljenu (fermentiranu) hranu kao soya sos, tempeh itd.
  • Crveno meso, tunu, morske plodove i pačije meso
  • Izbjegavajte jogurt (osim lassi, vidi recept niže u tekstu), kiselo vrhnje, tvrde sireve, pljesnive i slane sireve.
  • Izbjegavate svo kiselo voće kao ananas, kivi.. banana
  • Povrće kao luk, poriluk, češnjak, cikla, daikon, hren
  • Žitarice kao heljda, raž, pšenica s kvascem, proso, smeđa riža
  • Većinu orašastih plodova, osim badema i kokosa
  • Izbjegavajte chilli, češnjak, đumbir u prahu (friški je dobar), soya sos, kečap, gorušicu, senf, hren.
  • Piva i bijelo vino (pomiješati s više vode) su dobri jer hlade. Crveno vino i žestoki alkohol previše zagrijavaju, povećavaju upalu, stvara osjećaj slabosti, vrućine i žgaravice u tijelu..
Prehrana ljeto ayurveda najbolje ljetnje voće

Jedite namirnice koje su: slatke, gorke i trpke.

  • Žitarice: kuskus, bulgur, quinoa, amarant, riža (basmati, jasmin ili crvena), ječam, integralna ili rižina tjestetina.
  • Povrće: Alfalfa klice, artičoke, šparoge, svo zeleno lisnato povrće (špinat treba konzumirati u manjoj količini jer ima ljutu kvalitetu u sebi), paprika i rajčica u manjoj količini, brokula, cvjetača, krastavci, komorač, tikvice, batat
  • Voće, svo slatko: jabuke, kruške, lubenica, dinja, datulje, šljive, smokve, grožđe, marelice, breskve, nektarine nar… Svo to voće hladi i smiruje želudac. Jedite uvijek sezonsko, a ne smrznuto recimo iz južne amerike.
  • Proteini: leća ili mungo grah, tofu prijan na mslinovom ulju sa žačinima, grašak, mahune, bob, bademi (ostali orašidi dosta zagrijavaju), bjelanjci.
  • Mliječni proizvodi: mlijeko, svježi sir, mozzarella, kozije mlijeko ili sir.
  • Zasađivači: nerafinirani šećer i sirup od datulja.
  • Od ulja koristite kokosovo ili maslinovo.
  • Začini: korijander, komorač, kumin, kurkuma, friški peršin ili korijander, ružmarin, bosiljak, lovorov list.
osvježavajući napitak za ljeto

Ayurvedski pripravci (dodaci prehrani):

Kako je na ljeto Pitta dosha najizraženija, savjetuje se uzimanje biljaka koje hlade tijelo.

Neke od pogodnih ayurvedskih pripravaka za ljeto su biljke: amalaki, brahmi, shatavari, sladić, guava, triphala.

Jako dobar detoks čaj koji će hladiti tijelo i um je kombinacija slijedećih biljaka: korijander, komorač, menta, hibiskus.

S našeg podneblja biljke kao: cikorija, maslačak, hibiskus, menta, matičnjak, čičak, hmelj, kamilica, komorač, stolisnik.

savršen smuti za ljeto krastavac sa kardamonom i mlijekom ayurvedska preporuka za ljeto
Detox ljeti
  • Vata tip tijela: Nekoliko dana mjesečno jedite 1-2 obroka kitcheri-a (obrok od povrća, basmati riže s mung grahom (ili crvenom lećom) uz povrtne sokove i puno tekućine.
  • Pitta tip tijela: Nekoliko dana mjesečno postite samo uz pitta povrtne ili voćne sokove, vodu, čajeve te sezonsko voće.
  • Kapha tip tijela: Kako ne bi postali letargični te kako bi smanjili tjelesnu težinu, postite na čaju 24 sata jednom u 7-10 dana
Ljeto je idealno doba godine za čišćenje bubrega, mokraćnog mjehura i mokraćovoda, te ispiranje bubrežnih kamenaca. 
hrana-za-ljetne-vrucine-khichdi-daliya

Iskustva:

Kakva su vaša iskustva sa prilagodbom na ljeto? Imate li neki savjet za podijeliti ili biste željeli nešto komentirati? Jeste li do sada primjenjivali neki od gore navedenih savjete – ukoliko jeste recite nam kakvo je bilo vaše osobno iskustvo i kakvi su bili rezultati.

Podijelite svoje iskustvo, komentar i mišljenje u polju za komentare na dnu stranice.

Upozorenje

Informacije iznesene u ovoj objavi preuzete su sa interneta. Blog je informativno-edukativnog karaktera, nije namijenjen terapiji, dijagnostici ili liječenju bolesti.

Leave a Reply