Ayurvedske preporuke – prelazak iz zime u proljeće

Preporuka za prehranu i životni stil za prelazak iz zime u proljeće

Prelasci između godišnjih doba su uvjek dorbi za promjene i detoks

Kada otpočne tranzicija godišnjih doba i mi se mijenjamo – jer mi smo mali dio velike prirode. Velike promjene u prirodi pokreću i velike promjene u nama i iznimno je važno da na ove promjene reagiramo ispravno kako bi sačuvali zdralvje i psihofizički balans.

Zima je Vata godišnje doba – Suha je i hladna poput Vata doshe. Tranzicija u proljeće označuje otapanje i povećanje vode- vlage, odnosno Kapha doshe. Kapha godišnje doba je hladno, vlažno, oblačno i teško. Najveća razlika između Vata godišnjih doba (jesen i zima) i Kapha godišnjih doba je vlažnost – visoka vlaga. Hladnoća će još uvijek biti prisutna, ali će biti puno vlažnije.

Ova vlaga i hladnoća može učiniti da se osjećamo pomalo tužno, umorno i nemotivirano. Teško se pokrećemo i ustajemo iz kreveta. Začepljenja sinusa i problemi sa disajnim putevima su vrlo česti u ovo doba godine.

Mjesec ožujak predstavlja prijelaz između zime i proljeća. Poslije hladne i suhe zime, tijekom koje smo se gostili masnom i teškom hranom, trebamo polagano preći na lakšu hranu koja će prvenstveno čistiti limfatički sistem. Možete i sami primjetiti da vam organizam “traži” lakšu hranu, tipa juhe i salate.

Limfatički sistem je zadužen za imunitet, i “odvoz” toksina iz tijela. Ako nam je limfatički sustav “začepljen” tada se prirodno (pogotovo tijekom proljeća kada limfa pojačano radi) pojavljuju alergije, prehlade, gripe, problemi sa sinusima, kongestijama, itd. Kako bi spriječili navedene simptome treba jesti više gorke, trpke i ljutkaste hrane.

Priroda nam sama nudi takve namirnice. Sada polagano niču maslačak, kopriva, čičak, šparoge, divlji radič, korijen hrena, mladi luk, rotkvice, itd. Sve navedeno čisti jetru, pojačava rad žuči, “struže” toksine iz crijeva, a može se konzumirati kao hrana ili čaj koji se pije kroz dan.

Da bi doveli svoj organizam u balans trebamo poticati enzime da jače rade (ubrzavanje metabolizma) kroz zagrijavanje, isušivanje, i fizičke aktivnosti! Ovaj period je idealan za čišćenje organizma.

rotkva nar detoks obrok detox
rotkva nar detoks obrok detox

Idealan period za sve vrste detoksa!

  • Jedite više gorke, opore i ljute hrane.
  • Jedite manje kisele, slatke i slane hrane.
  • Treba izbjegavati gluten i mliječne proizvode

Gluten i mliječni proizvodi su po svojoj kvaliteti teški i ljepljivi što je potrebno kroz hladnu i suhu zimu, no u proljeće će samo pojačati kongestije. (Ako ne možete skroz izbjegavati proizvode od pšenice i mliječne proizvode, tada ih barem svedite na minimum i osjetiti ćete promjene). Tijekom proljeća neki dani budu vrlo hladni, vjetroviti i oblačni. Tih dana možete jesti težu hranu. Ostali dani su obično sunčani i topliji. Tijekom takva vremena jedite više proljetnih juha s navedenim namirnicama, klicama, začinima…

Najbolja kombinacija hrane za prelaz iz zime u proljeće:

  • Okusi: gorko, trpko i ljuto
  • Grahorice: mahunarke, leća, grašak, slanutak, grah, mahune soje
  • Žitarice: crvena ili smeđa riža, amarant, ječam, heljda, kukuruz, raž, zob, proso
  • Najbolje voće: jabuke, kruške, nar, bobičasto voće, trešnje, marelice i suho voće kao grožđice.
  • Povrće: šparoge, kopriva, maslačak, cikorija, chilli, komorač, cikla, brokula, karfiol, mrkva, salata, rotkvica (sve vrste rotkve) i sve vrste zelenog lisnatog povrća.
  • Ulje: ghee, kokos, laneno
  • Mliječno: kozje mlijeko, ghee
  • Zaslađivači: med koji se može uzimati u većim količinama nego obično
  • Orašidi i sjemenke: bučine sjemenke, suncokret, lješnjaci, laneno sjeme
  • Začini: svi su dobri, naročito svježi đumbir, kurkuma, češnjak, papar

Generalno su to namirnice koje isušuju i potiču rad limfatičkog sustava.

Dan je idealno započeti svježe cijeđenim sokom koji je odličan čistač limfatičnog sistema. Sok od istog omjera mrkve, jabuke i celera naš je prijedlog. Može i sok od grejpa.Idealno ga je popiti na prazan želudac, no možete ga piti i tijekom cijelog dana.

Ručak bi trebao biti najveći obrok, a večera najmanji. Ako imate problema sa viškom kilograma, tada je dobro 2-3 puta tjedno preskočiti večeru ili jesti lagane juhe kuhane s češnjakom, đumbirom, kurkumom…

Mrkva Celer Jabuka svježe cijeđeni detoks sok

Zabavni kardio za Kapha sezonu:

  • Lagane i zabavne kardio vježbe su naročito pogodne za ovo doba godine.
  • Kardio vježbama sagorite nakupljene masti i kalorije.
  • Zagrijte se laganim vježbama i potaknite probavnu vatru.
  • Fizička aktivnost bi trebala biti takva da se dobro oznojite, kako bi izbacili višak vode i sluzi iz organizma.
  • Energični brzi plesovi, jogging, veslanje, brze šetnje, biciklizam… su idealne fizičke vježbe za ovo doba godine.

Kratkotrajni odmor u južnim krajevima:

  • Odite na kratkotrajni odmor u toplije krajeve gdje ćete vaše tijelo pripremiti za nadolazeće proljeće.
  • Idite negdje gdje ima sunca i gdje možete pješačiti, tipa planinarenje.
  • Iskoristiti odmor za detoks – birajte odmor na kome ćete se moći hraniti sviježom hranom iz ekološkog uzgoja.
  • Ayurvedska detoksikacija – Panchakarma je odličan izbor.
Ples na plaži lagana fizička aktivnost na suncu

Ayurvedske biljke koje će vam pomoći tijekom prelaska iz zime u proljeće:

Tulsi, Sladić, Aswhagandha, Češnjak, Triphala i Triphala guggulu, Bibhitaki, Guduchi, Shilajit

Triphala za detox
Česnjak u kapsulama Lashuna Allium sativum glavica na stolu

Iskustva:

Kakva su vaša iskustva sa prelaskom zima  proljeće? Imate li neki savjet za podijeliti ili biste željeli nešto komentirati? Jeste li do sada primjenjivali neki od gore navedenih savjete – ukoliko jeste recite nam kakvo je bilo vaše osobno iskustvo i kakvi su bili rezultati.

Podijelite svoje iskustvo, komentar i mišljenje u polju za komentare na dnu stranice.

Upozorenje

Informacije iznesene u ovoj objavi preuzete su sa interneta. Blog je informativno-edukativnog karaktera, nije namijenjen terapiji, dijagnostici ili liječenju bolesti.

Leave a Reply